Gündem Sahipsiz hayvanı öldürene 4 bin lira

Sahipsiz hayvanı öldürene 4 bin lira

11.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hayvanlara karşı ihlallerde para cezaları da artırılıyor. Sahipsiz hayvanı öldürene 4 bin, nesli yok edecek müdahaleye 20 bin, ev ve süs hayvanlarını sokağa terk edene ise 700 lira idari para cezası geliyor...

Sahipsiz hayvanı öldürene  4 bin lira

Adalet Bakanlığı’nca görüşe gönderilen kanun tasarısı taslağıyla, hayvanların daha iyi korunması ve hayvanlara karşı yapılan ihlallerde hapis cezalarının artırılmasının yanı sıra idari para cezalarının da önemli ölçüde artırılıyor. Buna göre sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanları mevzuatta öngörülen durumlar dışında öldürenlere verilen 600 liralık idari para cezası 4 bin liraya çıkartılıyor.
Milliyet’in kamuoyuna duyurduğu taslakla, sahipsiz hayvanlara karşı gerçekleştirilen eylemler, nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürmek ve hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürmek eylemleri Hayvanları Koruma Kanunu’nda ilk kez suç haline getirildi. Taslakla birlikte bu fiilleri işleyenlere çeşitli hapis cezaları getirilirken, kanunda yer alan idari para cezalarının da önemli ölçüde artırıldığı görüldü.
Taslağa göre söz konusu kanunun 28. maddesinde düzenlenen idari para cezaları artırılıyor. Taslağa göre kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpekleri kısırlaştırmayan, söz konusu hayvanların doğacak yavrularını belediyece kayıt altına aldırarak bakmakla ve/veya dağıtımını yapmak yükümlülüğünü ihlal edenlere karşı hayvan başına verilen 300 liralık idari para cezası bin liraya yükseltiliyor.
Sokağa terk edene 700 lira
Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı ile ilgili yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alınması gereken önlemleri almayanlara hayvan başına verilen 60 liralık ceza 300 liraya, ev ve süs hayvanlarını terkederek beslenemeyecekleri ortama bırakanlara verilen 200 lira ceza 700 liraya çıkarılıyor.
Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanları 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu’nda öngörülen durumlar dışında öldürenlere verilen 600 liralık ceza 4 bin liraya çıkarılıyor. Hayvanlara veteriner hekim dışında tıbbi ve cerrahi müdahalede bulunanlara, kontrolsüz üremenin önlenmesi için, hayvanlara acı vermeden kısırlaştırma müdahaleleri yapılması yasağına uymayanlara verilen 200 liralık ceza 700 liraya çıkarılıyor.
Kuyruk ve kulak kesme
Bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara verilen hayvan başına 10 bin liralık ceza 20 bin liraya, hayvanları yaşadıkları sürece organ veya dokularının tümü ya da bir bölümünü çıkarıp kullananlara, ev ve süs hayvanlarının görünüşünü değiştirmek amacıyla kuyruk ve kulaklarını kesenlere, ses tellerini alanlara, tırnak ve dişlerini sökenlere, bir hayvana tıbbi amaçlar dışında çeşitli maddelerle doping yapanlara, türlerine has davranış ve fiziki özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirenlere hayvan başına verilen 1.200 liralık ceza 4 bin liraya çıkarılıyor.
Hayvanları bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullananlara verilen hayvan başına 300 liralık ceza bin liraya, yetkisi olmadığı halde hayvan deneyi yapanlara hayvan başına verilen bin 200 liralık ceza hayvan başına 3 bin liraya yükseltiliyor. Taslakla, hayvan deneylerinin de çıkarılacak yeni bir yönetmeliğe ve kurallara bağlanacağı belirtiliyor.

İzinsiz ticaret

Hayvan ticareti izni almayanlara ve bu konudaki yasaklara ve yönetmelik hükümlerine uymayanlara verilen bin liralık ceza 3 bin liraya çıkarılıyor. Hayvanları, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanması, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak şekilde eğitenlere hayvan başına verilen bin 500 liralık ceza 4 bin liraya yükseltiliyor.
Hayvanları kanuni istisnalar ile tıbbi ve bilimsel gerekçeler ve gıda amaçlı olmayan, insan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar dışında yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemlerinde öldürenlere hayvan başına verilen 1.500 liralık ceza hayvan başına 5 bin liraya çıkarılıyor.