Geri Dön
Sahra Çölü'ne neden kar yağdı?

Sahra Çölü'ne neden kar yağdı?

Sahra Çölü'ne 40 yıl içerisinde düşen 3'üncü kar yağışı herkesi oldukça şaşırtmışa benziyor. Peki Sahra Çölü'ne kar yağması aslında son derece olağan bir durum mu yoksa sıra dışı bir vaka mı?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Cezayir'in Ain Sefra kenti Sahra Çölü'nün bir parçası. Kentte geçtiğimiz Pazar günü yağan kar yağışı 40 cm'lik kar örtüsü bıraktı. Sıcak Sahra Çölü ve kar aynı cümlede geçince bile bir garipsiyoruz. Sahra Çölü'nde 2 senedir art arda görülen kar yağışlarının asıl sebebi ne?

Haberin Devamı

Pazar sabahı görülen kar yağışının ardından oluşan 40 cm'lik kar örtüsü aynı gün akşam 17:00 civarına kadar yerde kaldı ve daha sonra erimeye başladı.

Kar yağışına alışık olmayan bölge sakinleri kırk yılda bir olan bu yağışın tadını küçük kartopu savaşları ile çıkardı.

Ain Sefra kentinde en son 18 Şubat 1979 tarihinde kar yağmıştı. Sahra Çölü'ne yağan karın mantıklı bir açıklaması tabiki var.

Şu günlerde Avrupa'nın ve ABD'nin Atlas Okyanusu kıyıları soğuktan kırılıyor. Ülkemizde Ocak ortasına yaklaşmış olmamıza rağmen hala görülmeyen kış koşulları Atlas Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerde adeta buz kestiriyor.

İşte Sahra Çölü'nde meydana gelen kar yağışının sebebi Atlas Okyanusu boyunca uzanan oldukça soğuk hava kütlesi. Bu hava kütlesinin etkisi Pazar günü Kuzey Afrika'ya kadar uzandı. Doğru koşullar oluştuğu sürece Sahra Çölü'ne bile kar yağabilir.

Haberin Devamı

Ain Sefra kentinin deniz seviyesinden bin metre yukarıda yer aldığını ve Atlas Dağları tarafından çevrildiğini de hesaba katarsak kar yağışı pek de sürpriz olmuş sayılmaz.

Ain Sefra kentinin ortalama Ocak ısısı 6 C civarında.

Günümüzde kumdan geçilmeyen Sahra Çölü'nün 15 bin yıl sonra yemyeşil bir bölge olacağı tahmin ediliyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler