Gündem ‘Sahte çağrı merkezi’ 45 milyon dolandırdı

‘Sahte çağrı merkezi’ 45 milyon dolandırdı

15.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak banka hesaplarının ele geçirilip içlerinin boşaltıldığı yönünde suç duyurusunda bulunan vatandaşların şikâyetiyle harekete geçen İstanbul İl Jandarma ekipleri, vatandaşların birçoğunun cep telefonunun 0850’li telefonlarla arandığını tespit etti.

‘Sahte çağrı merkezi’ 45 milyon dolandırdı

Çetenin, “Banka çağrı merkezinden arıyoruz, kimlik bilgilerinizi güncelleyeceğiz” veya “Hesabınızdan yüklü miktarda para çekilmiş” yalanıyla kimlik bilgilerini isteyerek hesaplarını ele geçirdiğini tespit etti. Jandarma, numaraların sahte üç ayrı çağrı merkezinden arandığını belirleyerek bu adreslere operasyon yaptı. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Kırklareli ve Gaziantep’te bulunan 24 ayrı adrese eş zamanlı baskında aralarında şebeke lideri ile şebeke hackerlarının da olduğu 39 şüpheliyi gözaltına aldı. Adreslerde yaarama ve incelemede, çağrı merkezi olarak gösterilip kullanılan üç ayrı adresin sahte ve ruhsatsız olduğu belirlenirken, yapılan aramalarda 75 adet kredi ve banka kartı, 68 adet cep telefonu, yedi bilgisayar, üç tablet bilgisayar, beş modem ve iki flash bellekle dolandırıcılık suçundan temin edildiği belirlenen 10 bin lira para bulunup ele kondu. Beş ilde örgütlenip yedi ay gibi bir süre içerisinde 6 bin vatandaşın hesabını ele geçirip kopyaladıkları belirlenen şebekenin ilk hesaplamalara göre 45 milyon liranın üzerinde bir vurgunu gerçekleştirdiği belirlenirken, gözaltına alınan 39 şüpheliden aralarında şebeke lideri ve hackerların da bulunduğu 38’i tutuklanıp cezaevine gönderildi.

3 ayaklı yapılanma

Çağrı merkezinde çalışıp 0850’li numaralarla vatandaşları arayıp bilgilerini alan ve çoğu kadın olan şebeke üyelerinin “bilgi toplayıcı”, toplanan bilgilerle çıkarılan kredi ve banka kartlarından para çekenlerin “para çekici” ayağında bulunduğu, şebekenin bir de “hacker” dahil üç ayağının bulunduğu tespit edildi.

‘Sahte çağrı merkezi’ 45 milyon dolandırdı

BUNLARA DİKKAT!

Uzmanların uyarıları şöyle:

- Sahte banka linklerine itimat etmeyin.

- Özellikle 0850’li hatlardan arayarak kendilerini bankacı olarak tanıtanlara şahsi bilgilerinizi vermeyin.

- Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan bankalara ait promosyon, kampanya içeren reklam linklerini tıklamayın.

- “İnternet bankacılığı ile şu anda hesabınızdan çekim yapılıyor”, “Alışveriş, harcama yapılıyor” şeklinde panik ve korku yaratarak özel ve kişisel bilgilerinizi ele geçirmeye çalışanlara karşı dikkatli olun.

- Günlük ATM çekim limiti ile internet bankacılığı ve EFT/Havale işlem limitlerini ihtiyaca göre minimum sınırda tutun.