Edirne "Sahte Gübre Toprağa Zarar Veriyor"

"Sahte Gübre Toprağa Zarar Veriyor"

24.10.2017 - 12:42 | Son Güncellenme:

.

Sahte Gübre Toprağa Zarar Veriyor

EDİRNE (AA) - Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, tarımda kullanılan sahte gübrelerin toprağa zarar verdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada, gübrenin tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Sahte gübrenin zararının büyük olduğunu ifade eden Ergin, "Sahte gübre hem çiftçiye hem de gübre üreticilerine zarar veriyor. Daha büyük zararı ise toprağa. İçindeki tuz, toprağı çoraklaştırıyor." dedi

Üreticileri sahte gübreye karşı uyaran Ergin, şunları kaydetti:

"Gübrenin fiyatı yüksek olunca kimi fırsatçılar sahte gübre üreterek haksız kazanç elde ediyor. Sahte gübre üretiminde genellikle çok ucuz olan tuz, alçı, kum gibi maddeler kullanılıyor. Bu maddeler arasında tuz toprağı çoraklaştırdığı için toprağa verdiği zarar yıllarca sürüyor. Çiftçiler gübre alırken güvendikleri yıllarca gübre aldıkları bayiden almalı.Tarım bölgelerinde birçok firma gübre, tohum, ilaç, toprak düzenleyici ve daha birçok ürünü bir arada satıyor. Bu firmaların gübre bayiliği olup olmadığına bakılmalı. Gübre üreten firmalar kendi bayilerini denetlemeli. Bakanlık ise bu konuda ciddi denetimler yapmalı. Gübrede analizler yaparak azami veya asgari değerlere uymayan, sahte gübre üreten ve satanları teşhir etmeli."