Gündem Sakık tarihleri karıştırıyor

Sakık tarihleri karıştırıyor

06.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü tarihçiler caddelerden Kazım Karabekir’in adını kaldıracağını söyleyen BDP’li Sakık’ı “Tarihi bilmediği için Karabekir’i suçluyor” diye eleştirdi

Sakık tarihleri karıştırıyor

Belediye başkanı seçildikten sonra Milliyet’e verdiği röportajda Kazım Karabekir’in adını Ağrı’daki cadde ve sokaklardan kaldıracağını açıklayan Sırrı Sakık, 1930’larda uçağın düşmesi sonucu ölen iki pilot için yapılan anıtı da kaldıracağını söylemişti.
Taha Akyol köşesine taşıdı
Sakık’ın açıklamaları üzerine Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, dünkü köşesinde, şunları yazdı:
“Ağrı’daki şehitlikte bulunan ‘Pilotlar Anıtı’nın Cumhuriyet döneminde yaşanmış Ağrı isyanlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Türkiye ile İran arasında, Atatürk’le Rıza Şah arasında kurulan dostluk, 1939’da da devam ediyor. İran’daki bir törene katılmak üzere Türkiye pervaneli uçaklardan oluşan bir filo gönderiyor. Dönüş yolunda, 29 Nisan 1939’da fırtınaya kapılan uçaklardan ikisi düşüyor. 2 pilot şehit oluyor. Cenazeleri Türkiye’ye getirilerek Ağrı Şehitliği’ne defnediliyor. (...) Pilotlar Anıtı, Ağrı’daki şehitliğin içinde.”
Sakık’a ünlü tarihçilerden de eleştiri geldi:
Prof. Dr. Bülent Arı (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi): “1939’da İran’a yapılan seferde kaybettiğimiz pilotları Kürtler’i katledenler olarak göstermek kronolojik hatadır. Buna tarihte anakronizm deniyor. Yani tarihlerin birbirleriyle karıştırılması. İki olay da farklı zaman dilimlerinde olmuştur. Sırrı Sakık ön bilgilerini artırarak konuşursa kin ve nefreti körüklememiş olur. Daha şehirle ilgili hiçbir imar projesini hazırmadan böyle işlere kalkışmasını da anlayamıyorum.”
Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran (Gazi Üniversitesi): “Sakık, şehit pilotların Dersim’le hiç ilgisinin olmadığını bilmiyor. Aslında amaç anıtı kaldırmak değil, Türkiye’ye ait her şeyin izini silmek. O pilotlar uçaklarını düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Oraya defnedilmişler ve Ağrı halkı sahip çıkmıştır.”

Haberin Devamı

‘Gönüllerden asla silinemez’

Çanakkale’de Kazım Karabekir Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Ağrı’da caddelerde Kazım Karabekir’in adını değiştireceklerini söyleyen şahsın, tarihe dönüp bakması gerekmektir. Karabekir’in Doğu illerimizde bir utanç abidesi mi yoksa övünç abidesi mi olduğuna Sakık gibiler değil, Doğu’nun vefakâr insanı karar verir” ifadeleri kullanıldı. n DHA