Dünya Saldırısız ‘insani mola’ Halep’e nefes aldıramadı

Saldırısız ‘insani mola’ Halep’e nefes aldıramadı

22.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin Halep kentinde önceki gün başlayan ve bir gün daha uzatılan “insani mola”ya rağmen, sivillerin tahliyesi yapılamazken, kente yardım akışı da sağlanamadı. AB, Halep’teki bombardımanla ilgili Rusya’yı suçlarken, Moskova ise ABD’yi hedef gösterdi

Saldırısız ‘insani mola’ Halep’e nefes aldıramadı

Her türlü saldırıya ara verdiğini duyuran Rusya ile Suriye ordusunun, sivil ve muhalif güçlerin Halep kentinden çıkartılması için yürürlüğe koyduğu “insani mola”, hedeflenen sonuca ulaşamadı.

Birleşmiş Milletler (BM), Halep’ten tahliyelerin “umulduğu gibi” gitmediğini, kentte güvenlik eksikliği yaşandığını ve tarafların yardım görevlilerin kente girişini engellediğini vurguladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, “taraflardan güvenlik teminatı almaları gerektiğini” kaydederken, “insani mola”nın 4 güne çıkartılmasını talep etti. Rusya ise “insani mola”yı bugün akşam saatlerine kadar, bir gün daha uzattığını duyurdu.

Suriye’nin Cenevre Büyükelçisi Hussam Aala da Reuters’a yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin tahliyeler konusunda BM’ye yeşil ışık yaktığını vurguladı. Aala, Halep içinde açılan koridor ve geçiş noktalarının teröristlerce tutulduğunu ifade ederken, bu noktalara konuşlandırılan keskin nişancıların ve havan topu saldırılarının tahliyeleri engellediğini belirtti.

BM’ye göre, kente bir an önce yardım ulaştırılamaması halinde, ilaç, erzak ve yakıt depoları bir ay içerisinde tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bununla birlikte, BM tarafından Suriye’nin İdlib kentine gönderilen insani yardımı taşıyan 23 TIR, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptı.

Rusya’ya ultimatom

Halep’te insani kriz sürerken, Rusya kanadından önemli açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halep’teki tüm silahlı grupların El Nusra’ya (El Kaide’den ayrıldıktan sonraki ismiyle Fetih el Şam) itaat ettiğini belirtip, bu grupların listesini ABD ve bölge ülkelerine sunduğunu söyledi.

“El Nusra, Ahrar’uş Şam ve onlarla birlikte hareket eden gruplar, Halep’in doğu mahallerine insani yardım ulaştırılması için ortaya koyulan çabaları da sabote ediyor” diyen Lavrov, ABD liderliğindeki koalisyonun El Nusra ile mücadele etmeyi bile denemediğini öne sürdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Lavrov’un sözlerine yanıt sayılabilecek bir açıklama yaptı. Merkel, Rusya ve Suriye’nin Halep’teki “barbarca” tavrının sürmesi halinde, Avrupa Birliği’nin önlem almaya başlayacağını ifade ederek Moskova hükümetini uyardı. İngiltere Başbakanı Theresa May de benzer bir çağrıyla, Rus ve Suriyeli mevkidaşlarına “Halep’teki saldırıları durdurun” mesajı verdi.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy, Ahrar’uş Şam’ın, Halep’te sivilleri insani koridorlara yönlendiren 14 yerel yönetim görevlisini infaz ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Ümran bebek bilmecesi

Suriye’nin Halep kentinde Esad rejiminin saldırılarında yaralanan ve ambulanstaki görüntüsüyle tüm dünyada savaşın simgeleri arasına giren 5 yaşındaki Ümran bebeğin öldüğü iddia edildi. Suriye’de görev yapan sivil savunma ekipleri ve kurtarma görevlileri, geçtiğimiz günlerde meydana gelen hava saldırılarında 5’i çocuk olmak üzere 17 kişinin hayatını kaybettiğini vurgularken, ölen çocukların kimlik teşhislerinin yapılamadığını belirtti. Ümran’ın ailesine ulaşılamaması ve sağ olduklarının teyit edilememesi iddiaları güçlendirdi. Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 23 Eylül’de Halep’te başlayan yoğun bombardımanın ardından yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve bunların dörtte birinden fazlasının çocuk olduğunu ifade etti.