Gündem Saldırıya iki el bombasıyla gitti

Saldırıya iki el bombasıyla gitti

15.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sultanahmet’i kana bulayan canlı bombanın ‘RDX’ ve ’TNT’ karışımı patlayıcılarla hazırlanan intihar yeleğini El Muhaberat bağlantılı kişilerden aldığı öne sürüldü

Saldırıya iki el bombasıyla gitti

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğüne bağlı polisler Sultanahmet Meydanı’ndaki canlı bomba saldırısının ardından yaptıkları çalışmalar sonucunda Fatih, Zeytinburnu ve Beyoğlu’da yaptığı baskınlarda 7 Suriyeliyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

TEM ekiplerine göre, canlı bomba Fadlı Sultanahmet Camii D kapısı’ndan çıkarak meydana giriş yaptı. Meydandaki turist kafilesinin yanına gelince 2 el bombasından birincisinin pimini çekti. El bombası patlamayınca 2. el bombasının pimini çekerek patlamayı gerçekleştirdi. Polis Fadli’nin saldırı sırasında üzerinde ‘RDX’ ve ‘TNT’ karışımı patlayıcıların bulunduğu özel dizayn edilmiş ve El Muhaberat bağlantılı kişilerden aldığı bir intihar yeleği giydiğini tespit etti. Canlı bomba Fadlı’nın Kadırga semtindeki bir otelde kaldığı da öne sürüldü.

IŞİD’e 2014’te geçti
İngiliz Times Gazetesine göre, Fadli’nin annesinin babasıyla evlendikten sonra İslam’ı seçen Ermeni kökenli bir Hıristiyan idi. 8 yaşına kadar Suudi Arabistan’da yaşayan Fadli, ailesiyle Şam’a gitti. Daha sonra da Türkiye’ye 8 kilometre mesafedeki Halep’in Menbij kasabasında yaşamaya başladı. Times, Menbij’deki birçok kaynağın Fadli’nin 2012 sonunda Ebubekir Tugayları adlı yerel bir grupla silahlı isyana katıldığını doğruladığını belirtiyor.
Bazı kaynaklara göre de Fadli, daha sonra El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’yle İdlib bölgesinde koalisyon oluşturan, bölgenin en büyük İslamcı örgütlerinden Ahrar el Şam saflarında yer aldı. IŞİD’in 2013 yazında Menbij’e sızdığı ve 2014 başında da bölgedeki diğer İslamcı grupları sürdüğü belirtiliyor. Fadli’nin IŞİD’in Manbij’i ele geçirmesinden sonra IŞİD saflarına geçen ilk savaşçılardan biri olduğu vurgulanıyor.