Siyaset ‘Saltanatçı değil cumhuriyetçiyim’

‘Saltanatçı değil cumhuriyetçiyim’

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’te“26. Yasama Dönemi Değerlendirme Toplantısı” düzenledi

‘Saltanatçı değil cumhuriyetçiyim’

Kahraman, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

KANUN FABRİKASI DEĞİL: 644 kanun tasarısı ve 2327 kanun teklifinden toplam 489 kanun kabul edildi. Hukuk devletlerinde kanunlar sık değişmez. TBMM kanun fabrikası değildir. Toplumun ihtiyacı çıktığında da değişiklik yapılır.

İTTİFAK TRAFİĞİ: Hiçbir sistem ideal değildir. İdeale ulaşılmaz yaklaşılır. Yeni bir sisteme gidiyoruz. Kervan yolda düzülür. Başkanlık sistemi Türkiye için uygundur.

CUMHURİYETE İNANIYORUM: (Laiklik karşıtı algınız var) Benim böyle bir algıya muhattap olmuş olmam yanlış. Laiklik uygun gördüğüm bir konu. Bendeniz demokrasiye inanırım. Cumhuriyete inanıyorum. Saltanatçı değilim, cumhuriyetçiyim. Dinin serbestliğinden yanayım. Cumhuriyetin temel ilkelerinden yanayım. Bunun dışındaki algılamalar yakıştırma. Demirtaş’ın adaylığı mevzuata aykırı: (Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu) Cezaevindeki bir kişi siyasi haklarını kullanma imkanına sahip değil, mevzuat müsait değil.

İşte 26. dönemin performansı

TBMM Başkanı “parlamenter sistem”in son dönemi olan 26. dönem yasama faaliyetlerine ilişkin sayısal verileri açıkladı. Buna göre;

- 26. dönemde TBMM’ye 644 kanun tasarısı, 2 bin 327 kanun teklifi sunuldu. 93 kanun ile 396 uluslararası antlaşma olmak üzere toplam 489 kanun kabul edildi.

- Sevk edilen 31 OHAL KHK’sı kanunlaştı.

- 20 Mayıs 2016’da Anayasaya eklenen geçici maddeyle 154 milletvekilinin 682 dosyadaki dokunulmazlığı kaldırıldı.

- 12 milletvekilinden; sekizinin kesinleşmiş mahkumiyet kararı, üçünün devamsızlıktan dolayı, birinin istifaen Genel Kurul kararıyla milletvekilliği düşürüldü.

- İç Tüzük’te yapılan değişiklikle, Genel Kurul çalışmalarına hız kazandırıldı. Kürsüde frak giyme zorunluluğu kaldırıldı.

- 15 Temmuz’da atılan bombalar ve kurşunlar sebebiyle en fazla tahribata maruz kalan yerlerden biri TBMM oldu. Bomba düşen bölgenin etrafı camla kapatılıp ziyarete açıldı.

- TBMM’de her türlü afete ve saldırıya karşı mevcut sığınaklar donanımlı ve fonksiyonel hale getirildi. 360 derece dönebilen Anti Drone Sistemi kuruldu. Siber saldırılara karşı en üst düzeyde tedbirler alındı. BAHAR ATAKAN Ankara