Dünya Suriye'de karşılıklı tahliyeler

Suriye'de karşılıklı tahliyeler

14.04.2017 - 09:30 | Son Güncellenme:

Haftalardır Hizbullah kuşatması altındaki Madaya ve Zebadani'den 2 bin 350 muhalif güvenli bölgeye taşındı. Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'de bulunan rejim yanlısı köyler Fua ve Kefreyya'dan da 60 otobüs hareket etti.

Suriyede karşılıklı tahliyeler

Suriye'de aylardır beklenen tahliye gerçekleşti, rejim ve muhalifler arasındaki anlaşmayla başkent Şam kırsalındaki Madaya ve Zebadani'den 2 bin 350 kişi çıkarıldı. Hizbullah milislerinin kuşatması altındaki iki köyün sakinleri, haftalardır güvenli bir bölgeye ulaşmayı bekliyordu.

Haberin Devamı

Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'de bulunan Fua ve Kefreyya'dan da tahliyeler bu sabah başladı. Londra merkezli Suriye İnsanhakları Gözlemevi, 60 otobüsün bu sabah iki köyden hareket ettiğini bildiriyor. Bölgedeki Al Jazeera muhabiri, yaklaşık 5 bin kişi Halep'e doğru gidiyor.

Söz konusu iki köyde rejim yanlısı Şiiler yaşıyor. İdlib’in kırsalındaki Fua ve Kefreyya köyleri, muhalif Fetih Ordusu tarafından kuşatma altında tutuluyordu.

Anlaşma sona erdiğinde, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana en büyük tahliyelerden biri gerçekleşmiş olacak.

Reuters haber ajansı, iki hafta önce bölgede ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.

Halep'in doğusunda sıkışan muhalifler, Türkiye ve Rusya'nın öncülüğü hayata geçirilen anlaşmayla Aralık 2016'da kent dışına çıkarılmıştı. Dünyanın gözünü kırpmadan izlediği tahliyelerde zaman zaman sorunlar yaşansa da herhangi bir çatışma gerçekleşmeden sonuç alınmıştı.