Ekonomi Şampiyonlar geçidi

Şampiyonlar geçidi

05.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ihracat şampiyonu ilk 10 firmasını açıkladı. Şampiyonların plaketlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Sektör liderleri de plaketlerini bakanların elinden aldı

Şampiyonlar geçidi

Türkiye’nin ihracat şampiyonu ilk 10 firma Ford Otomotiv, Türkiye Petrol Rafinerileri, Oyak-Renault Otomobil Fabrikası, Kibar Dış Ticaret, Vestel Ticaret, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, Arçelik, Toyota Otomotiv Sanayi, Bosch Sanayi ve Ticaret, TGS Dış Ticaret oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 23. Olağan Genel Kurulu’nda ihracat şampiyonu 10 firma, plaketlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.

25 sektörün ihracat liderlerine ise plaketleri Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından verildi.

‘İhracat seferberliği’
Bakan Zeybekci, ihracat politikasını gözden geçireceklerini belirterek, “Yeni bir ihracat seferberliğini başlatacağız” dedi. Zeybekci, şöyle konuştu:

“Eksikliklerimizi ve engelleri birlikte belirleyip çözümlerini birlikte bulacağız. İthalat politikamızı sizlerle birlikte tekrar gözden geçirerek haksız rekabete yol açan uygulamaları tespit edip, üretim ve ihracatı destekleyen politikalarla yolumuza devam edeceğiz. İhracat, pazarlama, fuar, tanıtım, yurt dışı temsilcilik politikamızı gözden geçirip gerekli tedbirleri alacağız. Yatırım ve ihracat teşviklerinde noktasal çalışmalarımıza ağırlık vererek gerekirse kişiye özel elbise diker gibi kararlar alacağız. Elimizi kolumuzu bağlayan uluslararası uygulamalar için gerekli adımları birlikte atacağız. En kısa sürede yurtdışı ticaret müşavirliklerdeki eksik kadrolarımızı yeni atamalar ile dolduracak ve yurtdışı ticaret merkezlerimizi hızla hayata geçireceğiz. 7 gün 24 saat tüm sorunlarınızda ve projelerinizde yanınızda olacağız.”

‘Gereksiz ithalat’
Zeybekci, yüksek faiz ile mücadeleyi sonuna kadar sürdüreklerini belirterek, şunları söyledi:
“Ülkemizin gereksiz ithalatını, cari açığı gereksiz artıran tüketim alanlarını yeniden gözden geçireceğiz. Sıkı para politikalarını devam ettirerek, üretimi, yatırımları, istihdamı ve büyümeyi artıracak mücadele yöntemleri ile enflasyonun sebebini ortadan kaldıracağız.”

‘Bir yılda 3 rekor kırdık’
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Geçen yıl üç rekor kırdık; birincisi dünya ticaretindeki payımızı binde 8.7’ye çıkarttık. İkincisi, Avrupa Birliği’nin ithalatındaki payımızı yüzde 1.2’ye çıkarttık. Üçüncü rekoru ise ihracatın milli gelirimizdeki payını yüzde 20’ye çıkararak kırdık, ekonominin 5’te 1’ini ihracat oluşturdu” dedi.