Samsun SAMSUN’DA KAR ALTINDA NEVRUZ KUTLAMASI

SAMSUN’DA KAR ALTINDA NEVRUZ KUTLAMASI

21.03.2015 - 18:58 | Son Güncellenme:

.

SAMSUN’DA KAR ALTINDA NEVRUZ KUTLAMASI

Samsun’un Alaçam ilçesinde Nevruz Bayramı kar altında coşkuyla kutlandı.
Alaçam ilçesine 26 kilometre mesafede bulunan ve demircilik sanatıyla ünlü Umutlu Mahallesi’nde kar altında kutlanan Nevruz Bayramı’na eski Bakan Kürşad Tüzmen, Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, AK Parti Milletvekili Tülay Bakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
TÜZMEN: “DÖVÜLE DÖVÜLE BU HALE GELDİK”
Umutlu Mahallesi’nde erken saatlerde gelen eski Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, alanı gezerek vatandaşla sohbet etti, demir dövdü. Demircilik mesleğinin zor bir meslek olduğunu söyleyen Tüzmen, “Dövüle dövüle bu hale geldik. Artık ne kaybedecek bir karış toprağımız var ne de verecek bir canımız var. Buna göre herkes kendi hesabını çıkartsın" dedi.
Kutlama programına gelen konuklar soğuktan korunmak için kimi ateş yaktı kimi okulun sınıfında soba başında ısındı kimisi de Alaçam Belediyesi tarafından kaynatılan semaver çayından alabilmek için kuyruğa girdi.
Mahallelinin semah gösterisiyle başlayan nevruz kutlamalarında mahalle muhtarı Satılmış Uçan yaptığı açılış konuşmasında, “Atalarımızdan kalan demirci mesleğini yaşatmaktayız. Bu mesleği çocuklarımıza de öğretmekteyiz” dedi.
MİNİK KAFKAS EKİBİNİN SAHNEDE ZOR ANLARI
Samsun Büyükşehir Kafkas Halkoyunları Ekibi’nin gösterilerinde ise yürekler ağza geldi. Küçük folklorcular, gösteri yaptıkları platformun kaygan olması nedeniyle zaman zaman zor anlar yaşadı. Olumsuz şartlarda gösteri yapmayan çalışan Kafkas ekibi ayaklarının kayması sonucu düştü. Düşme esnasında acı çeken çocuklar oyunlarına güçlükle devam etti. Ayaklarının kayması sonucu düşen küçük folklorcu çareyi ayakkabılarını çıkartarak çorapla oynamada buldu. Küçüklerin bu fedakarlığı büyük alkış aldı.
Alaçam Kaymakam Oğuz Alp Çağlar yaptığı konuşmada, “Alaçamımız böyle bir ilgiye, desteğe ihtiyaç duyuyor. Doğal ve kültürel zenginliğe sahip bir ilçe. Belediyemiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile beraber devletimizin tüm imkanlarıyla Alaçam’ı hak ettiği yere taşımak istiyoruz. Bu konuda güçlü bir irade ve fikir birliği var. Umutlu Mahallesi de yüzyıllardır yaşayan kültürümüzün ön parçası" diye konuştu.
Milletvekili Tülay Bakır, “Nevruz Bayramı’nı biz bugün karla karşıladık. Kar bir bereket. İki yıl kar yağmasını bekledik ve büyük bir kuraklık çektik. O nedenle bunu da bir umut olarak görüyorum. Nevruz Bayramı birkaç bin yıldan beri kutlanan, özellikle Orta Asya kökenli olan ulusların kutladığı bir bayram. Bu kadar soğuğa rağmen bu kadar kardeşlerimizin burada olması bu bayrama ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bugün burada bir ilki hep birlikte yaşıyoruz. Ulusal düzeyde kutlanan bir bayramı bir köyümüzde yapıyoruz. Bu, Türkiye tarihinde de ilktir. Önce ‘bir köyde olur mu’ dedik bu kış şartlarında. Tereddütlerimiz vardı. Gördük ki oluyor. Güzel bir bayram kutlaması oluyor. Türk dünyası için özel bir anlamı olan bu nevruz günü dünya coğrafyasında büyük bir alanda kutlanıyor. Bugün hepimizin ortak bayramı ve sevinç günüdür.”
Konuşmaların ardından etkinlik protokol tarafında nevruz ateşi yakılması ve tarihi eski körükte ısıtılmış demir dövülmesiyle son buldu.