Uşak Tekstilde Test Maliyetlerini Düşürecek Buluş

Tekstilde Test Maliyetlerini Düşürecek Buluş

13.06.2017 - 16:07 | Son Güncellenme:

Uşak Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde yürütülen projeyle tekstil ürünlerinin antibakteriyel etkilerinin tespiti için düşük maliyetli ve hızlı sonuç veren bir test sistemi geliştirildi Proje yürütücüsü Dr. Başyiğit: "Patent başvurumuzu yaptık, yöntemin kullanılmaya başlanması özellikle antibakteriyel kumaş üretimi yapan firmalara önemli avantajlar sağlayacak"

Tekstilde Test Maliyetlerini Düşürecek Buluş

UŞAK (AA) - Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde yürütülen çalışmayla tekstil ürünlerinde antibakteriyel özelliğin tespiti için alternatif bir test sistemi geliştirildi.

Haberin Devamı

Tekstil Mühendisliği Fakültesi Araştırma Görevlisi Zeynep Ömeroğulları Başyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katma değeri yüksek tekstil ürünlerine yönelik bilimsel araştırmalar yürüttüklerini belirtti.

Antibakteriyel özelliğin son dönemde konfeksiyonda yoğun kullanımının bulunduğunu, bu ürünlerin fonksiyonlarının bilimsel tespiti için karmaşık ve maliyetli test yöntemlerinin kullanıldığını dile getiren Başyiğit, antibakteriyel kumaş üretimi için çalışırken çok sayıda tekstil numunesi üzerinde antibakteriyellik özelliğin tespiti için test yapmak zorunda kalındığını dile getirdi.

Bir tekstil numunesinin yurt dışında yapılabilen test fiyatının 250 dolara kadar çıkabildiğini belirten Başyiğit, daha basit kimyasallar kullanarak maliyeti çok düşük olan yeni bir test metodu geliştirmeyi başardığını söyledi.

Haberin Devamı

Geliştirdikleri metodunun karşılaştırmalı testlerden başarıyla geçtiğine işaret eden Başyiğit, şu bilgileri verdi:

"Geliştirdiğimiz test yöntemi, test standartları ve kullanım kitaplarında henüz yer almayan, standardize edilmiş antibakteriyel testler için örneklem oluşturmayı sağlayan yeni ve uygulaması kolay bir antibakteriyel test yöntemidir. Gelişmiş test cihazlarına ihtiyaç duymadan yaklaşık 48 saatte ve 3 lira gibi bir maliyetle antibakteriyellik özelliğini tespit edebiliyoruz. Patent başvurusunu yaptık. Şimdiki hedefimiz bu yöntemin ulusal ve uluslararası test standardizasyonu içine alınması. Yöntemin kullanılmaya başlanması özellikle antibakteriyel kumaş üretimi yapan firmalara önemli avantajlar sağlayacak."