Gündem Sanatın unutulmaz yüzleri

Sanatın unutulmaz yüzleri

13.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Guardian gazetesi sanat eleştirmeni Jonthan Jones, sanat dünyasının unultulmaz 10 yüzünü sıraladı.

Sanatın unutulmaz yüzleri

İlk sırasında Manet’nin ‘Folies-Bergere’de Bir Bar’ (A Bar at the Folies-Bergére) isimli eserinin yer aldığı listede Rembrandt’ın ‘The Artist’s Mother’ isimli tablosu, Berlin Mısır Müzesi’nde bulunan ‘Nefertiti Büstü’, Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ı, Edvard Much’ın ‘Çığlık’ tablosu ve Velazquez’in ‘Head of a Stag’i de listede yer alan eserler oldu. Listenin ilk beş sırasında bulunan eserler ise şöyle:
1. ‘Folies-Bergere’de Bir Bar’ - Edouard Manet: 1882 yılında Fransız ressam Edouard Manet tarafından yapılan ve aynı sene Paris Salonu’nda sergilenen tablda Paris’te yer alan Folies Bergere isimli gece kulübünden bir sahne betimlenir.
2. ‘Mona Lisa’ - Leonardo da Vinci: ‘La Gioconda’ veya ‘La Joconde’ olarak da bilinen tablo İtalya’daki Rönesans sırasında Leonardo da Vinci tarafından kavak bir pano üzerine resmedilmiş 16. yüzyıl yağlıboya portresidir.
3. ‘Portrait of Gertrude Stein’ - Pablo Picasso: Picasso’nun 1905 ve 1906 yılları arasında yaptığı tabloda Amerikalı avangard yazar Gertrude Stein tasvir edilir.
4. ‘An Old Man and his Grandson’ - Domenico Ghirlandaio: İtalyan sanatçı Domenico Ghirlandaio’nun 1490 yılında yaptığı tabloda küçük bir kız dedesine bakarken resmedilir.
5. ‘Marilyn Diptych’ - Andy Warhol: Pop art’ın kurucularından Andy Warhol, Marilyn Monroe hayatını kaybettikten kısa bir süre sonra, 1962 yılında eseri tamamlar.