Ekonomi Sanayi üretimi güçlü başladı

Sanayi üretimi güçlü başladı

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sanayi üretimi ocakta takvim etkisinden arındırılmış olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12, arındırılmamış olarak yüzde 12.9 artarak 2018’e güçlü bir başlangıç yaptı.

Sanayi üretimi güçlü başladı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk kez 2015=100 referans yılını baz alarak yayınlamaya başladığı verilere göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ocakta bir önceki aya göre yüzde 0.8 düştü.

Haberin Devamı

Yeni seriye göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.7, arındırılmamış sanayi üretimi ise yüzde 10.6 arttı, mevsim etkisinden arındırılmış endeks ise yüzde 2.2 arttı.

Reuters’a konuşan analistler endeksin güçlü geldiğini belirtirken hesaplama yönteminde yapılan değişiklik neticesinde sanayi üretim ve büyüme verisinin de birbirine daha uyumlu hale geldiğine dikkat çekiyor.

Dinamik ve gerçekçi

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Daha dinamik ve daha gerçekçi bir sanayi üretim verisi serisi olduğu kanısındayız. Yılın ilk verisine bakılırsa, ocakta yüzde 12’lik artış aralıktaki yüzde 13.7’lik yıllık artışın bir miktar altında.

Haberin Devamı

Nitekim mevsimsellikten arındırılmış seri de bir miktar ivme kaybı olduğunu gösteriyor. Bu ivme kaybına rağmen veri ekonomide güçlü seyrin sürdüğüne işaret ediyor” dedi.