Siyaset Sandık 15 bin 474 seçmenin ayağına gidecek

Sandık 15 bin 474 seçmenin ayağına gidecek

15.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ile 27. Dönem Milletvekili Seçimleri’ne 10 gün kaldı. Yatağa bağımlı seçmenler için getirilen düzenleme kapsamında bu seçimde 702 ilçede bin 227 seyyar sandık 15 bin 474 seçmenin ayağına gidecek.

Sandık 15 bin 474 seçmenin ayağına gidecek

24 Haziran’daki seçimler için yurtiçinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere 59 milyon 391 bin 328 seçmen sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği seçim takvimi çerçevesinde yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında 7 Haziran’da başlayan oy verme işlemi yurt dışında 19 Haziran’a, gümrük kapılarında 24 Haziran’a kadar sürecek.

Haberin Devamı

YSK’da çekilen kura uyarınca Cumhurbaşkanı adayları için hazırlanan oy pusulasında birinci sırada Muharrem İnce, ikinci sırada Meral Akşener, üçüncü sırada Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü sırada Selahattin Demirtaş, beşinci sırada Temel Karamollaoğlu, altıncı sırada da Doğu Perinçek yer alacak.

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne Ak Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi olmak üzere dokuz parti katılacak. Seçimde BBP’nin adayları Ak Parti, DP’nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girecek.

Tüm yurtta, oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK’nin belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Haberin Devamı

İlklerin seçimi

Seyyar sandık uygulaması, 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adaylığı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için aynı gün sandığa gidilmesi gibi pek çok ilke sahne olacak 24 Haziran’daki seçimlerde ayrıca Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak seçime girecek.

YSK’da yapılan kura sonucuna göre, Ak Parti ve MHP’nin oluşturduğu, BBP’nin destek verdiği, “Cumhur İttifakı” oy pusulasının ilk sırasında, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin (DP) kurduğu “Millet İttifakı” son sırasında olacak. Oy pusulasında HÜDA PAR ikinci, Vatan Partisi üçüncü, HDP dördüncü sırada yer alacak.

Seyyar sandıklar

24 Haziran seçimlerinde ilk kez hayata geçirilecek engelli ve yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması kapsamında başvurusu kabul edilen seçmenler, sandıkların kendilerine getirilmesi suretiyle bulundukları yerde oy kullanabilecek. Seyyar sandık kabini, yatağa bağımlı seçmenin evinde, “gizlilik temin edilecek ve oy kullanma rahatlığı sağlanacak” bir yere yerleştirilecek. Bu kapsamda, 702 ilçede bin 227 sandık kurulacak.