Haberler Yöresel Tarifler Şanlıurfa’nın yöresel yemekleri Şanlıurfa’nın yöresel yemekleri Şanlıurfa, yöresel yemek kültürü açısından oldukça zengin bir ilimizdir. İşte sizin için hazırladığımız Şanlıurfa'nın yöresel yemek tarifleri… 1 Yöresel yemekleri açısından çok fazla çeşitlilik gösteren illerimizden birisi de Şanlıurfa’dır. Şanlıurfa’nın yöresel yemekleri besin değerleri açısından da oldukça zengindir. Çorbalarından, Bürüşük çorbası, Kaburga suyu çorbası ve Mahlûta çorbası… Et yemeklerinden, Tas kebabı, Kapama ve Yoğurtlu et kavurması. Tatlılarından, kadayıf ve demir tatlısı bunlardan bazılarıdır… Şanlıurfa yemek yapma becerisinin yanı sıra misafir perverliğiyle de oldukça ünlüdür. Şanlıurfalıların misafir sevme özelliğinin, hiçbir öğünde misafirsiz yemeğe oturmayan Hz. İbrahim (AS)’ den geldiği söylenmektedir. 2 Bürüşük çorbası tarifi Bürüşük çorbası malzemeler - 2 litre su - 2 su bardağı un - 2 yemek kaşığı sıvı yağ Bürüşük çorbası hazırlanışı Unu bir tepsiye iyice yayın. Ayrı bir kabın içerisine bir su bardağı su ve bir tatlı kaşığı tuz atarak karıştırın. Tuzlu suyu tepsiye yaydığınız unun üzerine serpiştirin. Ve temiz bir kaşığın sapıyla bir bardak su bitinceye kadar karıştırmaya devam edin. Unlar top top oluncaya kadar elekten geçirin. Diğer yandan kalan suyu ayrı bir tencereye koyarak suyu kaynatın. Kaynar suya elediğiniz ve top top olan unu ve hemen arkasından 2 tatlı kaşığı tuz ilave edip karıştırın. 15 dakika pişirin. Çorbanız pişerken, ayrı bir tavaya yağ ekleyip soğanı kavurun. Pişen çorbanızın içine tavada kavurduğunuz soğanı ilave ederek sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun… 3 Kaburga suyu çorbası malzemeler - 4 su bardağı kaburga tiridi - 2 su bardağı su - 1 tane yumurta - 3 yemek kaşığı un - 1 tane limon - 300 gr koyun yoğurdu - 1 avuca sığacak kadar ekmek - 1 ufak bardak sıvı yağ - 1 yemek kaşığı nane - 1 yemek kaşığı isot 4 Kaburga suyu çorbası hazırlanışı Bir tencereye kaburga tiridini ve suyu ilave ederek kaynatın. Diğer taraftan un, yumurta ve bir adet limonun suyunu yoğurda ekleyip çırpın. Bu karışımı kaynamakta olan kaburga tirildli suya ilave ederek 15 dakika ağır ateşte kaynatın. Ekmeği küp küp doğrayarak yağlanmış kızgın tavada kavurun. Kavurduğunuz ekmekleri kıtır olunca tavadan alın. Tavadaki yağa dokunmayın ve üzerine nane biber atıp karıştırın( nane ve biberi pişirmeyin). Tabağa önce pişirdiğiniz çorbayı koyun üzerine de nane ve biberi gezdirin. Daha sonra kıtır ekmeği koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun… 5 Tas kebabı tarifi Tas kebabı malzemeler - 1 kg kuzu eti - 300 gr arpacık soğan - 1 yemek kaşığı tuz - 1 yemek kaşığı karabiber - 1 ufak bardak su - 12 adet taze soğan - 250 gr kuyruk yağı - 1 demet maydanoz - 1 çay bardağının yarısı kadar nar pekmezi 6 Tas kebabı hazırlanışı Kuzu etini kuşbaşı halinde kesin. Diğer taraftan soğanların uç kısımlarını keserek soyun. Eti ayrı bir tepsiye alarak içine tuz, soğan, karabiber ve bir çay bardağı su ilave edin. Üzerine kuyruk yağını ilave edip tepsinin üzerini kapatıp ters çevirin.( bu yemek için ayrı bir tepsi vardır. Onunla yapmaya özen gösterin.)ayrıca soğan ve maydanozu ince ince kıyarak ayrı bir kabın içerisinde ters çevrili tasın üzerine koyun. Böylece kısık ateşte 5 saat pişirin. Yemeği ocaktan aldıkta sonra maydanoz ve soğanın üzerine gelecek şekilde nar pekmezi nar pekmezini dökün. Yemeğiniz piştikten sonra pilavla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun... 7 Yoğurtlu et kavurması tarifi Yoğurtlu et kavurması malzemeler - 1 kilo kuş başı kuzu eti - 3 yemek kaşığı yağ - 1 tatlı kaşığı tuz - 1 tatlı kaşığından biraz az karabiber - 1 su bardağı koyun yoğurdu - 1 yemek kaşığı yalancı safran otu (haspir) 8 Yoğurtlu et kavurması hazırlanışı Kuzu etini kuşbaşı doğradıktan sonra üzerine haspir ekleyip iyice yedirin. Etleri haspire buladıktan sonra yağ dökülmüş tavaya alın ve tavada iyice pembeleşinceye 20 dakika kavurun. Kavrulmuş etlerin üzerine, karabiber, tuz, yoğurt ve 4 su bardağı su koyup pişirmeye başlayın. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırmanız gerekir. Suyunu tamamen çekince yoğurtlu et kavurması yemeğiniz hazır demektir. Afiyet olsun… 9 Şıllık tatlısı tarifi Şıllık tatlısı malzemeler - 1/2 su bardağı un - 1 bardak su - bir çay kaşığının yarısı kadar tuz İç harcı için - 1 buçuk su bardağı ceviz içi Şerbeti için - Bardak su - 1 bardak şeker - 1 çorba kaşığı tereyağı 10 Şıllık tatlısı hazırlanışı Un, su ve tuzu derin bir kapta krep hamurundan biraz daha sert kıvama gelinceye kadar çırpın.Daha sonra tavaya tereyağını koyup krep hamurlarını kızartmaya başlayın. 8 adet krepin 4 tanesini üst üste gelecek şekilde koyup arasına ceviz içi serpin.üzerine tekrar 4 adet krepi koyduktan sonra boşluk kalmayacak şekilde kapatıyoruz. Şerbet için, şeker su ve tereyağını kaynatıp sıcak şekilde kreplerin zerine dökün. Fıstık veya fındık ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun… Şanlıurfa yemekleri Şanlıurfa yemek tarifleri