Şanlıurfa Şanlıurfa, TKDK ile vizyon kazanacak

Şanlıurfa, TKDK ile vizyon kazanacak

29.08.2014 - 16:41 | Son Güncellenme:

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Şanlıurfa İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, Şanlıurfa’da yatırımcı beklentisinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Şanlıurfa, TKDK ile vizyon kazanacak

İl Koordinatörlüğü olarak şimdiye kadar yaklaşık olarak 3 bin kişiyle görüştüklerini anlatan Bozkurt, “ İnsanlara tek tek ulaşıp, hibe desteklerimizi anlatacağız. Kurumumuzun destekleri sayesinde İlimize daha çok üreten, daha karlı ve daha modern tesisler kazandırılacak ” dedi.

Haberin Devamı

Bozkurt, TKDK kapsamında yatırımcıların yararlanabileceği sektörleri şöyle sıraladı: “Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm ve Kültür Balıkçılığıdır.”

BOZKURT, TKDK hibe destekleri konusunda ve bu alanlarda yatırım yapmak isteyenlerin TKDK’dan mali destek alabilmeleri ile ilgili olarak nasıl bir yol izleyeceğini anlattı:

“Kurumumuzdan faydalanmak isteyen başvuru sahiplerimiz, kuruma müracaat ediyorlar. Yatırım projesini İl koordinatörlüğümüze sunar. Sunulan projenin idari ve yerinde kontrol aşamaları var öncelikle. Yani evrak bazlı kontrol ve sahada tespit çalışması. İl koordinatörlüğü olarak bizim bu incelemelerimizin ardından, ilgili proje Kurum merkezimizde de kapsamlı bir şekilde inceleniyor.  Daha sonra Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu (PDSK)  tarafından uygun görülen projeler desteklenmeye hak kazanıyor. Bu aşamadan sonra Kurum ile faydalanıcı arasında bir sözleşme imzalanıyor. Ardından faydalanıcımız yatırıma başlayabiliyor. Bu yatırımlar kapsamında faydalanıcıların Kurumumuzdan talep etmiş oldukları yapım işleri ile ilgili harcamaları, makine ve alet-ekipmanların alımı ile ilgili harcamaları, görünürlük(pano, tabela vs.) gibi harcamaları ve yatırımcının proje hazırlığı konusunda yapmış olduğu bir takım genel giderlere ait harcamalar destekleniyor. Yatırım gerçekleştikten sonra faydalanıcının, Kurumumuza sunmuş olduğu ödeme talep paketi çerçevesinde kendisine ivedi bir şekilde ödeme yapılıyor. Projeli yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verdiklerini ifade eden Bozkurt, “Sadece Et ve Süt Üreten Tarımsal işlemeler kapsamında yapılacak olan yatırım maksimum yüzde 65’e kadar hibe desteklerinin olduğunu, bunun da yatırım yapılacak yerin eğimine, rakımına ve başvuru sahibinin kırk yaşın altında olmasına bağlı olarak farklılık gösteriyor. İlk 5 yıl sürdürülebilirlik açısından, uygulama sonrası kontrol anlamında, yatırımı takip ediyoruz. Bu sürenin ardından yatırımcımız mali kapanışı gerçekleştirmiş oluyor.”

Haberin Devamı

TKDK İLE AVRUPA STANDARTLARINDA TESİS ARTTI

Haberin Devamı

Eğitimli çiftçi, sanayici ve yatırımcıya ihtiyaç olduğunu vurgulayan TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, “Biz kurum olarak vatandaşlarımızı modern ziraata, modern hayvancılığa ve bunun yanında planlı projeli çalışma hayatına yönlendirmeye çalışıyoruz. Ülkemizdeki tarım ve hayvancılık potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Biz Şanlıurfalı gıda, tarım, hayvancılık ve turizm sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılarımıza destek vermeye hazırız” dedi.

2012’den bu yana TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü’nün ödediği hibe tutarının 20.6 milyon TL olduğunu belirten ve bu rakamın önümüzdeki günlerde giderek artacağını dile getiren Bozkurt, “Kurumumuzun amacı kırsalda ekonomik faaliyetleri çeşitlendirip, zenginleştirerek göçü önleyip insanların doğduğu yerde doymasını sağlayarak istihdamın artırılmasını ve ilgili sektörlerde AB standartlarında tesisler oluşturulmasını hedeflemektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son olarak İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, tüm Şanlıurfa’daki sanayici ve iş adamlarını ilgili sektörlerde yatırıma davet ettiğini ve her türlü bilgi ve görüş için kurumumuzun çalışkan ve güler yüzlü personelinin bu konuda her zaman yardıma hazır olduğunu ifade etti.