Dünya Şansölye Merkel’in ‘eylül sınavı’

Şansölye Merkel’in ‘eylül sınavı’

06.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçimlerinde, aşırı sağcıların Merkel’in partisi Hırıstiyan Demokrat Birliği’ni geride bırakması Şansölye’yi zor durumda bıraktı. Merkel’e parti içinden eleştiriler yükseliyor

Şansölye Merkel’in  ‘eylül sınavı’

Almanya’da, Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki seçimlerde Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) ilk kez aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin arkasında kalması, ülkeyi 11 yıldır yöneten Şansölye’yi kariyerinin en zor sınavlarından biri ile karşı karşıya bıraktı. Merkel’in memleketinde gerçekleşen seçimlerde koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ilk sırayı alırken, göçmen karşıtı AfD yüzde 20.2 ile ikinci, CDU ise yüzde 19 ile üçüncü olmuştu. Merkel’i bu ay iki kritik eyalette daha yapılacak yerel seçimler bekliyor.

Haberin Devamı

‘Merkel neden oldu’

CDU için tarihi bir yenilgiye işaret eden sonuçların ardından hedef tahtasına oturtulan Şansölye’nin mülteci politikası tartışmaya açıldı. Merkel, G-20 zirvesinde yaptığı açıklamada seçmenlerin güvenini kazanmanın öncelik haline geleceğini söyledi. Sonuçlar nedeniyle mutsuz olduğunu söyleyen Merkel, mültecilerin topluma uyumu ve sığınma hakkı alamayan mültecilerin geri gönderilmesi konusunda insanların güveninin yeniden kazanılması için çalışacağını belirtti. Merkel’in 2015 yılında ‘Wir schaffen das’ (Biz bunu başarırız) mottosuyla yüz binlerce mülteciyi ülkeye kabul etmesi, ülkede aşırı sağcı partilerin yükselişine neden olarak gösteriliyor. Merkel, buna karşın mültecileri ülkeye alma kararının doğru olduğunu savunurken hükümetin daha az sayıda mülteciyi almaya başladığını belirtti.

Haberin Devamı

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin lideri ve Şansölye Yardımcısı Sigmar Gabriel, Merkel’in mülteci krizinde çok yavaş hareket ettiğini söylerek, bu tutumun AfD’nin yükselişine neden olduğunu ima etti. Gabriel, “Gereksiz tartışmalarla çok zaman harcadık” şeklinde konuştu. CDU içişleri uzmanı Wolfgang Bosbach ise Merkel’in bir milyona yakın mültecinin kabul edilmesini sağlayan politikasının seçmenlerin AfD’ye oy vermeye yönelttiğini ifade etti.

CDU yönetim kurulları dün seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere başkent Berlin’de biraraya geldi. 11 Eylül’de Aşağı Saksonya eyaletinde, 18 Eylül’de ise Berlin’de düzenlenecek eyalet seçimlerinin Merkel’in siyasi kariyeri açısından belirleyici nitelikte olduğu ifade ediliyor. Almanya’da 12 Şubat 2017’de Cumhurbaşkanlığı seçimi, 17-24 Eylül 2017’de ise genel seçim düzenlenecek. Eyalet seçimleri, gelecek sene düzenlenecek genel seçimin provası niteliğini taşıyor.

AfD durdurulamıyor

Bütün partilerin oy kaybettiği seçimin tek kazananı AfD olarak gösteriliyor. 13 Mart’ta Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde düzenlenen seçimlerde ilk kez boy gösteren AfD, her üç eyalette de iki haneli oy oranlarına ulaşmayı başarmıştı. 2013’te kurulan AfD, göçmen ve İslam karşıtı politikalarıyla Merkel’in mülteci politikasından rahatsız olan sağcı seçmeni kısa sürede saflarına katmayı başardı.