Gündem Sansür oradaysa biz buradayız!

Sansür oradaysa biz buradayız!

17.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uygulanan sansür nedeniyle 51. Altın Portakal Film Festivali’nden çekilen filmler ve yönetmenleri, Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde buluşuyor. Filmler üç gün boyunca ücretsiz olarak gösterilecek

Sansür oradaysa  biz buradayız

51. Altın Portakal Film Festivali’nden sansür krizi sebebiyle çekilen belgesellerin bir kısmı Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bugünden itibaren üç gün boyunca “Sansür oradaysa biz buradayız” söylemiyle izleyicilerle buluşacak. Bu kapsamda Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bugün saat 18.00’de Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali kapsamında, Reyan Tuvi’nin ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgeseli, yarın saat 11.00’de ‘Nail V.’, 13.00’te ‘Eymir Neden Paylaşılamadı?’, 16.00’da ‘Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda’ belgeselleri gösterilecek. Pazar günü ise, saat 11.00’de ‘Arabesk’, 13.00’te ‘Diyar’, 15.00’te ‘O İklimde Kalırdı’, 17.00’de de ‘Külkedisi Değiliz’ belgeselinin gösterimi gerçekleşecek.

Herkes davetli
Reyan Tuvi’nin gezi belgeseli ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’in komite tarafından yarışmadan çıkarılmasının ön jüri tarafından açıklamasıyla başlayan sansür krizinde, belgeselciler festivalden özür ve özeleştiri istemişlerdi. Festivalin “Krizin büyümesinde bizim de sorumluluğumuz var” demesi ve sinemacıları uzlaşma için festivale çağırdığı açıklamayı yeterli bulmayan belgeselciler festivalden yaklaşık 10 gün önce çekildiklerini açıklamıştı. Aralarında Reyan Tuvi’nin de bulunduğu 15 belgeselden 11’nin yönetmen ve yapımcısı çekilmişti. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, gösterimlere ilişkin yaptığı açıklamada, “Filmlerle ve yönetmenlerle omuz omuza vermeye, sansüre dur demeye, gericiliğe karşı durmaya çağırıyoruz,” diye belirtti. Gösterimler, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Ruhi Su Salonu’nda ücretsiz gerçekleşecek.