Yazarlar
25.02.2011 - 21:26

Şarabın anavatanı Anadolu

Sitene Ekle

Kim derdi ki bir gün, Londra’da Türkiye şarapları hakkında bir konferans düzenlenecek? Şarap yazarları, akademisyenler, sektörün önde gelenleri buluşup, Türk şarabını anlatıp, övecek? Sadece kendi topraklarımızda yetişen üzümlerin DNA’sı, tarihi konuşulacak?
Bütün bu imkânsız gibi görünen eylemlerin ardında Wines of Turkey (Türkiye Şarapları) var. Türk şarabını yurtdışında daha iyi tanıtmak için büyük üreticileri bir platformda toplamayı başaran kişiyse Taner Öğütoğlu.
Platform, 1.5 yıl önce Batılı şarap yazarlarını İstanbul’a davet ederek ilk önemli adımını atmıştı. FT yazarı, bu işlerin “prima donna”sı Francis Robinson başta olmak üzere, yabancı basında gayet olumlu, cesaretlendirici yazılar çıktı.



Bu da şarabın “Indiana Jones”u
Bu defa deplasmanda, fakat yine taarruzda şarap üreticileri: Thames nehrinin güneyindeki Bankside’da “Vinopolis” adı verilen şarap tadım merkezinde, Kültür Bakanlığı’nın da desteğiyle düzenlenen panelin önemli konuşmacıları var. İngiliz basınından da sektörden de hatırı sayılır bir ilgiyle karşı karşıyayız.
Dr. Patrick MacGovern, Pennsylvania Arkeoloji Müzesi’ndeki “biyomoleküler arkeoloji” laboratuvarının direktörü. Ancak ona “şarabın Indiana Jones’u” diyorlar. Kazılardan çıkan çanak çömleğin içindeki buluntulardan, binlerce yıl öncesinde nelerin yenilip içildiğini buluyor.
MacGovern, müzesinde uslu uslu oturan yaşlı bir akademisyen değil. En büyük tutkusu, üzümün tarihçesi ve şarap kültürünün kökenlerini bulmak. Bu nedenle Anadolu’yu gezmiş, bir üzümün peşinde Fırat’ın aktığı tepelere tırmanmış, az kalsın düşüyormuş adamcağız. 

Midas’ın dokunuşu
Doktor Patrick, tüm bu araştırmaların sonunda şarabın anavatanının zannedildiği gibi Gürcistan değil, Türkiye’nin doğusu olduğunu savunuyor. Sekiz bin yıl geriye giden kazılardan çıkan şarap kaplarında, “Midas’ın dokunuşu” dediği bir karışımı bulmuş çünkü: Bira, şarap ve bal karışımı!
Bu bilgiler, sadece heyecan verici değil, Türkiye’nin şarabını yurtdışına pazarlaması için harika bir fırsat. Ancak şarapçılık o kadar meşakkatli, karmaşık ve tecrübe isteyen bir iş ki sırf tarihe dayanarak başarılı olmak mümkün değil.
Bundan sonrası, yeni şaraplar üretecek, tekniklerini mükemmelleştirecek şarapçılara ve elbette ki devletin sektörü teşvikine bağlı...

 

TÜRKİYE’DE ŞARAPÇILIK
-  Türkiye’deki toplam alkollü içki tüketimi 1,046 milyon litre.
-  Şarap ihracatı, üretimin sadece yüzde 2.62’sini oluşturuyor.
-  Türkiye, üzüm üretiminde 3,850,000 tonla dünya altıncısı.
-  Üzüm üretiminin yüzde 2’si şarap yapımında kullanılıyor.

Yazarlarda Ara
Bul
©Copyright 2011 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.