Dünya ‘Sarı yelekliler’ durmayacak!..

‘Sarı yelekliler’ durmayacak!..

12.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un açıkladığı kararlar “Sarı Yelekliler”i tatmin etmezken, ülke çapında eylemlerin sürmesi bekleniyor. Macron’un aldığı önlemlerin devlete 10 milyar euro ek maliyet getireceği açıklandı

‘Sarı yelekliler’ durmayacak..

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önceki gün yaptığı açıklamalar ve verdiği kararlar, “Sarı Yelekliler”i memnun etmemiş görünüyor. Nitekim Fransız basınında yer alan haberlere göre, “Sarı Yelekliler”, Macron’un asgari ücrete 100 euro zam yapılacağı, 2 bin euro’nun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağı yönündeki açıklamalarını yetersiz buldu.

Haberin Devamı

“Sarı Yelekliler”in sözcülerinden Eric Drouet, yaptığı açıklamada, Macron’un gösterilerin başından bu yana kendilerini ciddiye almadığını belirterek, eylemcileri cumartesi yeni bir gösteri düzenlemeye davet etti. “Sarı yelekliler”in sözcülerinden Jacline Mouraud ise, LCI televizyonunda yaptığı açıklamada, bundan sonra hükümetle

diyalog içerisinde olmaları gerektiğini söyledi.

Macron, “Sarı Yelekliler”in protestoları konusunda önceki akşam yaptığı açıklamada, şirketlere ek vergi yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 euro zam yapılacağını açıklamıştı. Yapabilen işverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediğini belirten Macron, 2 bin euro’nun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını duyurmuştu. Macron, 5 Aralık’ta Elysee Sarayı aracılığıyla akaryakıt zamlarını gelecek yıl için iptal ettiğini açıklamıştı ancak “Sarı Yelekliler” bunu yeterli bulmamıştı.

Haberin Devamı

‘Sarı yelekliler’ durmayacak..

Liseliler de sokakta

Öte yandan Fransa Maliye İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Olivier Dussopt, Cumhurbaşkanı Macron’un aldığı kararların ekonomiye maliyetinin 8 ila 10 milyar euro olduğunu açıkladı. Dussopt, Macron’un pazartesi akşamı “Sarı Yelekliler”in protestolarını sona erdirmek amacıyla açıkladığı kararların devlete maliyetini finanse etmek için çalışmalara başlanacağını duyurdu. Bununla birlikte ülkede “sarı yelekliler”in dışında lise öğrencilerinin de eylemleri sürüyor. Öğrenciler, pazartesiden bu yana ülkenin birçok kentinde Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto ediyor. Pek çok okulda dün blokaj eylemi düzenlenirken, bazı okullarda çöp bidonları ateşe verildi. Öğrencilerin, özellikle değiştirilen üniversiteye giriş sistemini protesto ettiği belirtiliyor.

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen “Sarı Yelekliler”in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi. Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron’dan ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Haberin Devamı

Mısır’da sarı yelek korkusu!

Mısır hükümetinin, Fransa’da haftalardır süren “Sarı Yelekliler” prostestoları sonrasında ülkede de benzer gösterilerin patlak verebileceği endişesiyle fosforlu yelek satışına sınırlama getirdi. Hükümet, iş güvenliği malzemeleri satan şirketlerden perakende satışlarını durdurmalarını, yelekleri sadece onay verilen şirketlere ve polis izniyle satmalarını istedi. Ülkede gelecek ay, 2011’de eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’i deviren kitle gösterilerinin yıldönümü ve hükümetin ülkedeki muhalif grupların Fransa’daki eylemleri örnek alabileceğinden kaygı duyduğu belirtiliyor. Bu sınırlamanın, Ocak ayı sonuna kadar geçerli olacağını duyurdu. Öte yandan Mısır, askeri üniformaya benzer kıyafet ile kumaşın üretim ve ithalatını da yasakladı.