Siyaset Sarıkaya’yı öpen başsavcıya af yok

Sarıkaya’yı öpen başsavcıya af yok

03.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK Genel Kurulu, önceki gün 543 hâkim ve savcıyı meslekten ihraç etmişti. 31 Ağustos 2016 tarihli ihraç kararının gerekçesinin, daha önce meslekten ihraç edilen 2 bin 847 hâkim savcı hakkında yazılan ihraç kararının birebir aynısı olduğu öğrenildi.

Sarıkaya’yı öpen başsavcıya af yok

Oybirliğiyle verilen ihraç kararının gerekçesinde, “Darbe girişiminin ardından itirafçı yahut gizli tanık olarak ifadeleri alınan hâkim ve savcıların beyanlarında belirttikleri bazı hususlar, cumhuriyetin ilk yıllarından beri yurdun her köşesinde insanüstü bir gayretle, tüm zorluklara göğüs geren onurlu ve sağlam vicdanlı hâkim ve savcılar sayesinde toplumun yargıya duyduğu güvenin kısa bir süre içerisinde neden dibe vurduğunu ve örgütün toplumdan gizlediği kirli yüzünü gözler önüne serecek mahiyettedir” denildi.
İhraç edilenler arasında, Şemdinli iddianamesinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı suçladığı için HSYK tarafından görevinden ihraç edilen Ferhat Sarıkaya’nın yerine davanın savcılığını yapan Metin Dikeç ile dönemin Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan da bulunuyor. Sarıkaya, FETÖ soruşturması kapsamında itirafçı olmuştu. Sarıkaya, Van 100. Yıl Üniversitesi’nde yolsuzluk iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında Rektör Yücel Aşkın’ın tutuklanması üzerine, Başsavcı Kemal Kaçan’ın kendisini kutlayarak öptüğünü söylemişti. Eski Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında 12 Eylül darbesi ile 8. Cumhurbaşkanı Özal’ın ölümüne ilişkin Ergenekon davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkındaki davaları açan savcı Kemal Çetin de ihraç edilenler arasında. Savcı Çetin’in, Ersöz hakkında açtığı ve beraatle sonuçlanan davasına bakan eski Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Önder İrfan Yorgancılar da ihraç edildi.