Ekonomi Sarışın Festivali’ne değil ambargo delmeye gittiler

Sarışın Festivali’ne değil ambargo delmeye gittiler

27.07.2016 - 10:44 | Son Güncellenme:

Letonya’nın başkenti Riga’da her yıl düzenlenen Sarışınlar Festivali’nin en büyük müdavimi Türkler’in sıklaşan ziyaretinin sebebi anlaşıldı. Türk ihracatçıların Rusya’nın uyguladığı ambargoyu Letonya üzerinden aştığı, bu ülkeye yapılan ihracatın yüzde 900’e varan oranda artmasıyla ortaya çıktı.

Sarışın Festivali’ne değil ambargo delmeye gittiler

Türk ihracatçısının yasak dinlemediği mutlaka bir çıkış yolu arayıp bulduğu, Rusya kriziyle bir kez daha ortaya çıktı. Gazete Vatan'ın haberine göre, Türk ihracatçıların Rusya’nın kapıları kapamasının ardından en çok Letonya’yı kullanarak bu ambargoyu delmeye çalıştığı rakamlara yansıdı. Letonya’ya yapılan ihracat içinde en az 200 milyon dolarlık malın Rusya’ya gittiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

2016 performansı ile ilgili olarak bilgi veren İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bu yıl ihracatta oransal olarak en büyük artışın Letonya’da görüldüğüne dikkat çekti.

2016’nın ilk yarısında geçen yılın eş dönemine kıyasla ihracatı yüksek oranlı artan ilk ülke yüzde 851’le Letonya oldu. Letonya’yı yüzde 214’lük artışla İran izledi.

Tanrıverdi, hem oran hem de değer olarak artışları dikkate alındığında öne çıkan ülkelerin başında yüzde 22 ile AB üyesi İspanya’nın geldiğini belirterek, “İspanya’yı yüzde 89’luk artış ve 397.3 milyon dolarlık tutarla Polonya takip ediyor” dedi.

İran’ın yüzde 214’lük artış ve 178.2 milyon dolarlık ihracat değeri ile üçüncü sırada geldiğini belirten Tanrıverdi, birçok Türk şirketin İran’a perakende mağazalarıyla gittiğini söyledi.

Haberin Devamı

İRAN PAZARI BÜYÜYOR

Hikmet Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Orada yavaş yavaş büyüyorlar. Önümüzdeki yıl ihracatta bu dönemin 2-3 katını elde edeceğimizi tahmin ediyorum. İran, bundan sonra bizim için gittikçe büyüyen bir pazar olacak. Yılı 350 milyon dolar ihracat ile bitiririz gibi görünüyor. Bir sonraki yıl 500 milyon dolar olur. İran’da büyümenin

'2 MİLYAR DOLARA KADAR POATNSİYEL VAR'

AB üyesi Letonya’ya yapılan ihracatta yüzde 851’lik artışı da değerlendiren Tanrıverdi, “Büyük bir ihtimalle Rusya krizinden dolayı bir kısım ürünler Letonya üzerinden gitmiştir” dedi.

Rusya pazarında Eylül ayından sonra bir hareketlenme olabileceğini ifade eden Tanrıverdi, “O eski haline gelmesi gelecek yıl, ancak 2017’de olur” diye ekledi.

TİCARETTE SIRADIŞI ARTIŞ

Baltık kıyısında yer alan 2.2 milyon nüfuslu bu küçük ülkede kişi başına milli gelir 19 bin doların üzerinde. 2015’te 174 milyon dolarlık ihracatımız olan Letonya’ya 2016’nın ilk 6 ayında yapılan ihracat 500 milyon doları geçti. Oysa yıllar itibarıyla bakıldığında toplam 23 milyar dolarlık ithalat yapan bu ülkeye ihracatın ortalama yüzde 10 civarında bir artış gerçekleştirdiği görülüyordu. 2012’de 127 milyon dolar olan ihracat 2013’te 151 milyon dolara, 2014’te 160 milyon dolara çıkmıştı. Letonya’ya en çok gıda ve tekstil ürünü ihraç ediyoruz. Tekstilin ihracat içindeki payı yüzde 35’i buluyor. Söz konusu yüzde 851’lik artış tekstil ihracatındaki artışı ifade ediyor. Ancak diğer kalemlerde de normalin üzerinde bir ihracat artışı olduğu gözlendi.

Haberin Devamı

TÜRK TURİSTLER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Temmuz’un ilk haftasonu Letonya’nın başkenti Riga’da sarı rengi her zamankinden çok daha hakim oluyor. Belki de yılın bu zamanında dünyanın hiçbir yerinde bu kadar sarışını başka bir yerde görme şansınız yok. Neden mi? Çünkü Riga’da yılın bu zamanında her yıl Sarışınlar Festivali düzenleniyor.

Her yıl yapılan ve dünyanın pek çok yerinden turist de çeken festivalde elde edilen gelir Letonya’nın yoksullarına veriliyor.

Festival, Letonya Sarışınlar Birliği tarafından düzenleniyor. Festivale sadece sarışın kadınlar katılabiliyor. Doğal ya da çakma sarışın olmak önemli değil. ‘Sarışın ol da nasıl olursan ol gel bir de pembe kıyafet giy de gel’ diyorlar katılımcılara.

Festival boyunca ilginç yarışmalar düzenleniyor. Marilyn Monroe’ya en çok benzeyen sarışın ve en güzel köpeğe sahip sarışın yarışmaları belki de bunlar arasında en dikkat çekici olanlar.

Haberin Devamı

Son yıllarda Türk turistlerin bu festivale katılımı dikkat çekiyor. Acenta bilgilerine göre geçen yıl yaklaşık 2 bin Türk bu festivale katılmak için Riga’ya gitti. Türkler festivale ilgi gösteren yabancı turistler arasında da ilk 5’e giriyor.