Kültür Sanat Sarkis’in ‘Site’si İstanbul Modern’de

Sarkis’in ‘Site’si İstanbul Modern’de

11.09.2009 - 00:07 | Son Güncellenme:

Çağdaş sanatın kilometre taşlarından biri olarak kabul edilen Sarkis’in ‘Site’ adlı sergisi açıldı. Türkiye’de bugüne kadar açılan en kapsamlı sergiye İstanbul Modern ev sahipliği yapıyor

Sarkis’in ‘Site’si İstanbul Modern’de

İstanbul Modern, ilk kez yaşayan bir sanatçının “kişisel” sergisine ev sahipliği yapıyor: Çağdaş sanatın kilometre taşlarından biri olan Sarkis. Sanatçının “Site” adlı yeni sergisi Türkiye’de bugüne kadar açılan en kapsamlı sergisi olma unvanına da sahip.
Bugünden itibaren izlenebilecek olan serginin basın toplantısı, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu ve Sarkis’in katılımıyla dün yapıldı.

Sürekli yenilenecek
Oya Eczacıbaşı, konuşmasında Sarkis’in bu sergiyle izleyiciyi büyülü bir dünya kentine davet ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Belleği görüntülere dönüştüren sanatçı, izleyiciyi sürekli biriktirdiklerini ve ürettiklerini bu sergiye çağırarak otobiyografik izler de barındıran, geçmişe yönelik bir iç yolculuğa çıkarıyor. Sürekli yenilenecek olan sergiyle İstanbul Modern’i sokakla birleştirmeyi amaçlıyor.”
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de konuşmasında serginin, Sarkis’in farklı dönemlerini ilk kez bir araya getirerek onu ve sanatını yeniden tanıma ve yorumlama imkânı sunacağını ifade etti.
Sarkis ise, 100’den fazla sergisinden çektiği fotoğraflar, Avrupa müze koleksiyonlarından aldığı çalışmaları ve yıllardır atölyesinde biriktirdiği objelerden oluşan sergisiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu mekânda çok katmanlı bir sergi oluşturdum. Şunu denemek istedim: İstanbul’daki bir müzenin içinde bir sergi doğurmak. Sadece dışarıdan gelen işlerle değil müzeyi bir atölye gibi kullanıp burada sergi oluşturmak. En zor kısmı buydu. Şimdiye kadar 500’e yakın sergi oluşturdum. Ama hiç böyle bir sergi oluşturmamıştım. Büyük görüntüler göreceksiniz bunlar size renkler, mekânlar açacak. Büyük bir tiyatro sahnesinde dolaşmanızı ya da çok uzun bir filmin montajına katılmanızı istiyorum. Sergi sessizliğe davet ediyor renkleri ve havasıyla...”
Serginin küratörü Levent Çalıkoğlu ise “Site”nin doğuşunu şöyle anlattı: “Bu sergi Sarkis’in doğduğu, 1955 yılında Munch’ın ‘Çığlık’ adlı tablosunun röprodüksiyonunu gördükten sonra resme başladığı, 1964 yılında terk ettiği ve yerel sanat tarihi içerisinde adıyla özdeşleşmiş ‘Çaylak Sokak’ sergisini gerçekleştirdiği İstanbul’da hayata geçireceği en büyük projesi. Yerleşme sanatının global sanatta önemli isimlerinden olan Sarkis, 50 yıllık birikiminin kilometre taşlarını yeniden inşa etmek, farklı dönemlerinden kökü burada olan yerleştirmelerinin bağlamlarını tartışmak istiyor. Çağdaş sanat tarihimizde ayrıcalıklı bir yere sahip olacak bu sergi.”
Tüm belleğini ve yerleştirmelerini, yıllardır biriktirdiklerini İstanbul Modern’e taşıyan Sarkis’in “Site” adlı sergisi 10 Ocak 2010’a kadar izlenebilir.

Haberin Devamı

Sarkis’in ‘Site’si İstanbul Modern’de

Sarkis’in ‘Site’si İstanbul Modern’de