Gündem Savaş jeti parçalarını su altı kâşifleri buldu

Savaş jeti parçalarını su altı kâşifleri buldu

11.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sapanca gölünde 43 yıl önce düşen ve 2 yıl önce enkazı bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait RF-84F Thunderflash savaş uçağının motoru ve diğer parçaları dalgıçlar tarafından bulundu

Savaş jeti parçalarını su altı kâşifleri buldu

Sapanca gölüne 1972 yılında düşen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait RF-84F Thunderflash keşif uçağının diğer parçaları da bulundu. Gölde dalan sualtı araştırmacıları Recep Şen ve Ali Ethem Keskin, 2 yıl önce keşfedilen uçağın ana gövdesinden 50 metre uzaklıkta kopan motorunu buldu.

Haberin Devamı

İsmi belirlenemeyen Türk pilotunun kullandığı NATO’nun verdiği RF-84F Thunderflash tipi keşif uçağı, Sapanca gölü üzerinde Serdivan kıyılarında 1 Ağustos 1972’de düşmüştü. Hayatını kaybeden pilot askeri dalgıçlar tarafından çıkartılırken uçağın enkazı 41 yıl sonra keşfedilmişti. Etrafa yayılan parçaların aramaları sürerken geçtiğimiz hafta İZ TV Belgesel yapımcıları keşif için Sapanca gölüne daldı.

3 yeni parça

Göldeki canlı çeşitliliğini ve uçağın son durumunu gözlemlemek için dalan sualtı kaşifleri, ana gövdeden 50 metre geride uçağın bazı parçalarını gördü.

Sualtı kaşifleri Recep Şen, Engin Aygün ve Ali Ethem Keskin, uçağın motor ve kuyruk kısmından toplam 3 parça bulduklarını anladı. Geniş bir alana yayılan parçaların görüntülerini çeken kaşifler, 43 yıl önce düşen uçağın nasıl düştüğüne dair önemli bilgilere erişti. Ali Ethem Keskin, “Dalışa daha önce bulunan kuyruk parçasını inceleyerek başladım. Önce 1 yeni parça daha sonra 2 tane daha bulduk. Bu parçaları izlerken benim güzümün önünde hep uçağın düşüş anı canlandı. Görgü şahitleri uçağın çok alçak uçtuğunu söylemiş. Kanadı suya değerek kopan uçak önce dik olarak havaya yükselmiş sonra düşmüş. İşte bu sırada parçaları geniş alana yayılmış. Geçen yıl yaşanan kuraklık sebebi ile gölde su seviyesinin düşmesi sonucu dip yaklaşık bir metre yükselmiş. Görüntülerini çekerken bu feci kazayı ve hayatını kaybeden pilotu düşündüm” dedi.