Gündem Savaş pilotları ‘yuva’ya dönüyor

Savaş pilotları ‘yuva’ya dönüyor

11.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Hava Kuvvetleri’ndeki açığının giderilmesine yönelik 64 subayın ataması yapılırken, pilotların özlük haklarının iyileştirildiği ve hizmet sürelerinin artırıldığı öğrenildi...

Savaş pilotları ‘yuva’ya  dönüyor

Fetullahçı Terör Örgütü’nün FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın pilot açığının ortadan kaldırılmasına yönelik ilk adım pilotların özlük haklarında yapılan iyileştirmeyle atıldı. Yapılan çalışmalar kapsamında pilot açığının giderilmesi amacıyla dış kaynaktan pilot temini için üniversitelerden pilot olarak mezun olanların TSK’da özel şartlarda istihdamının önü açılırken, mecburi hizmet süresinin de değiştirilmesi sonrasında pilotların hizmet süreleri 14.5 yıldan 18 yıla çıkarıldı. Ayrıca komutanlıkta görev yapan yer sınıfı personeline de pilot olma imkanı sağlandı.

Haberin Devamı

Çeşitli nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılan pilotlara Milli Savunma Bakanı onayıyla geri dönüş imkanı tanındı. FETÖ üyelerince başta sağlık olmak üzere çeşitli nedenlerle uçuştan ayrılmalarına sebebiyet verilen subaylara pilot olmaları için yeni hak getirilirken, yapılan çalışamalar kapsamında 64 subay atandı.

Ayrıca pilot açığının giderilmesi için pilotların özlük haklarının iyileştirildiği, iç ve dış kaynaktan personel sağlama yoluna gidildiği ve hizmet sürelerinin artırıldığı öğrenildi.

Yürürlüğe girdi

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giden 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle birlikte fiili
hizmet süresinin düşürülmesi ve pilotaj eğitimini bitirenlerin yükümlülüklerine yönelik düzenlemelerin ardından TSK’dan ayrılan pilot subaylar, uçuş
için gerekli şartları sağlamaları ve haklarında yaptırılacak güvenlik soruşturmalarının olumlu olması kaydıyla ihtiyaç duyulan hava aracı tiplerinde ilgili kuvvet komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlamaları için yeniden subay olabilecek.

Haberin Devamı

23 yıl esas alınacak

Atanan pilotlar emsallerinin bulunduğu rütbelere terfi ettirilecek, dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden, uçuş süreleri ise uçuş hizmet süresinden sayılacak. Pilot subayların uçuş tazminatları da uçuş sürelerine bakılmaksızın 23 uçuş hizmet yılı esas alınarak belirlenecek. Atanan pilot subaylardan ilgili yönetmeliğe göre sağlık yeteneklerini sonradan kaybedenlerin yükümlülükleri sona erecek.