Gündem Savaşın kaderini değiştiren kahramanın mezarını aradılar

Savaşın kaderini değiştiren kahramanın mezarını aradılar

30.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Döşediği mayınlarla Çanakkale Boğazı’nı geçilmez kılan Nusret gemisinin komutanı İsmail Hakkı Bey’in torunları Mehmet Gündoğdu ve Cihat Gündoğdu, Kulaksız’daki Deniz Şehitleri Mezarlığı’nda kimsesiz mezarlarını inceledi...

Savaşın kaderini  değiştiren kahramanın mezarını aradılar


Birinci Dünya Savaşı’nın uzamasına neden olan mayın hattını döşeyen Nusret gemisinin komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in torunları dedelerinin mezarını arıyor. 8 Mart 1915’te, o tarihe kadar kurulan en büyük armadayı (deniz gücü) oluşturan savaş gemilerinin arasına giren Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey komutasındaki Nusret mayın gemisi, 26 mayını Erenköy koyuna dökmeyi başarmıştı. İki gün önce kalp krizi geçirmesine rağmen görevi başaran İsmail Hakkı Bey, o anlarda da savaş gemilerine fark edilme korkusuyla yeni bir kalp krizi geçirmesine rağmen limana dönmeyi başarmıştı. İngiliz Irresistible ve Ocean ile Fransız Bouvet gemisini batıran mayınlar Inflexible, Golva ve Suffren’i ağır yaralamıştı.

Ölüm tarihi ve mezarı yok
Nusret’in fedakar komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in ise ölüm tarihi ve mezar yeri bilinmiyor. Kahraman yüzbaşının torunu Mehmet Gündoğdu ile üçüncü kuşak torunu Cihat Gündoğdu ise dedelerinin mezarını arıyor. Kulaksız Mezarlığı içindeki Deniz Şehitleri Mezarlığı’nda sahipsiz ve kimliksiz olanları inceleyen torunlar, dedelerine ait herhangi bir iz bulamadı. Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı nedeniyle çekilen Son Mektup filminin başrol oyuncusu Bülent Şakrak da Gündoğdu ikilisine eşlik etti.
Mehmet Gündoğdu (76), “Tek amacı vatana hizmet olan dedem için dua edebileceğimiz bir karış toprak yok. Yine bulamadık mezarını ama ‘Tüm Türkiye onun toprağı’ diyerek avunuyorum” dedi.
25 yaşındaki Cihat Gündoğdu ise, “Mezarını bulamıyoruz ama fedakarlıklarını ve vatan sevgisini yaşatmalıyız” diye konuştu. Son Mektup filminde Yüzbaşı İsmail’i canlandıran Bülent Şakrak ise, “Filmi izleyen Başbakanımız sayın Davutoğlu’na mezar yerinin bilinmediğini hatırlattım ve yakından ilgilendi. Bulunmasını istedi” dedi.