Gündem Savaştan en çok kadınlar etkileniyor

Savaştan en çok kadınlar etkileniyor

02.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin Hakkâri adayı Irmak, savaşın en çok kadınları mağdur ettiğini belirterek ‘Kadınlar barışa daha fazla sahip çıkıyor. Sürecin en fazla destekçisi kadınlar’ dedi

Savaştan en çok kadınlar etkileniyor

HDP’nin Hakkâri’de 1. sıradan aday gösterdiği Selma Irmak, Milliyet’in sorularını yanıtladı. Irmak, kadın sorunlarının çözümüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Bütün kadınların sorunu

“Kadın sorunu, bütün kadınlar için ortak bir sorun. Kadın kimliğinden kaynaklı sorunlar ortak ama yoğunluğu değişebiliyor. Bu sorunlar emek sömürüsü, iş yerinde taciz ya da ayrımcılık olabilir ama burada daha farklı şeylerle karşılıyorsunuz. Sosyal yapıdan ve erkek zihniyeti yoğunluğundan kaynakları sorunlar olabiliyor. Kadınlar kendilerine biçilen elbiseyi yırtıp atmak istiyor. Hakkâri’de yıllardır kadına yönelik şiddet, çok eşlilik ve berdel durumları var. Artık kabul etmek istemedikleri şeyler. HDP’nin bu konularda tutumunu can-ı gönülden destekliyorlar. Bu tutum kadınlara umut ve güven veriyor. Savaştan en fazla etkilenenler yine kadınlar. Artık cenazelerin gelmemesi konusunda ciddi talepleri var. Savaşın yarattığı göç var, geleceğe dair endişe var. Kadınlar barışa daha fazla sahip çıkıyor. Barış sürecinin en fazla destekçisi kadınlar.”

Haberin Devamı

Irmak, Meclis’e yeniden girerse takipçisi olacağı konuları şöyle sıraladı: “Kadın sorunu bizim için temel sorundur. Kadınlara yönelik çalışmalar öncelikli çalışmalarımız olacak. Kadınlara onlara dair bir şeyler yapmamızı ve önlerini açmamızı bekliyor. Ben de onlara bu sözü veriyorum. Diğer bir önemli konu da çözüm sürecine katkı sunmak olacaktır. Buradan yükselecek bir ses sürece katkı sunacaktır. En önemli sorun kardeşleşme. Van’la İzmir’i yakınlaştırabilmek, Fırat’ın doğusu ve batısı arasında köprü kurmak ve bunlar üzerinden politikalar üretmek önemli. Bir ekolojist olarak, kadın mücadelesine inanan bir insan olarak, ortak yaşama inanan bir insan olarak bu temalara daha fazla ağırlık vermek temel çalışma alanımız olacak.”

Selma Irmak kimdir?
1971 yılında Mardin Kızıltepe’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. Konya’da Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümü son sınıf öğrencisiyken siyasi nedenlerden dolayı tutuklanarak Konya E tipi cezaevine gönderildi. Konya HADEP Kadın Kolları Başkanlığı, Konya DEHAP İl Başkanlığı ile DTP Eş Genel Başkan Yardımcılığı olarak çalıştı. 2009’da KCK operasyonları kapsamında tutuklandı. Cezaevinde bulunduğu sırada 2011 Genel Seçimlerinde Bağımsız olarak Şırnak Milletvekili seçildi. 2014’te tahliye edilen Irmak, BDP ve sonrasında HDP grubunda milletvekilliği yaptı.

Yazarlar