Van Savat Sanatı Kadınların Ellerinde Hayat Buluyor

Savat Sanatı Kadınların Ellerinde Hayat Buluyor

17.09.2018 - 16:58 | Son Güncellenme:

.

Savat Sanatı Kadınların Ellerinde Hayat Buluyor

VAN (AA) - Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan atölyede Urartulardan günümüze ulaşan savatlı gümüş işlemeciliği kadınların ellerinde hayat buluyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) işbirliğiyle savat işlemeciliği atölyesi açıldı.

Aile Destek Merkezinde Umutlu Eller Projesi kapsamında açılan atölyede 30 kadın, yaklaşık 2 bin 800 yıllık geçmişi olan savat sanatını öğreniyor.

Usta öğretici Erhan Çelik, yaptığı açıklamada, amaçlarının unutulan bir sanata tekrar hak ettiği değeri kazandırmak olduğunu söyledi.

Savat sanatının önemli bir işçilik gerektirdiğini dile getiren Çelik, şöyle dedi:

"Savat, gümüş üzerine sürülen siyah renkli savat çamuru ile yapılan bir el sanatıdır. Şu anda bu sanatı yapabilenlerin sayısı azdır. Geçmişte Van'da bu sanatı icra eden 200 yakın atölye vardı. Bu atölyelerde yapılan savatlı gümüşler dünyanın çeşitli yerlerine satılıyordu. Amacımız da Van'ın kültürü olan bu sanatı yeniden canlandırmak. Eğitimlere kadınlar büyük ilgi duyuyor. İnşallah bu sanatı büyük gayretler sonucu yeniden canlandıracağız."

Haberin Devamı

Atölyede savat sanatı öğrenen Murşide Kozlut da belediyenin sanata büyük önem verdiğini belirterek, "Van'ın geçmişinde önemli bir yere sahip savatlı gümüş işlemeciliğini öğreniyorum. Burada bu mesleği öğrenmek bana büyük bir heyecan veriyor. Bu işi öğrenip atölye açmayı planlıyorum." dedi.