Gündem Savcı, 2 müebbet ve 18 yıl hapis istedi

Savcı, 2 müebbet ve 18 yıl hapis istedi

28.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MİT TIR’larına ilişkin haberleri nedeniyle tutuklanan gazeteciler Dündar ve Gül, FETÖ/PDY terör örgütü ile iş birliği yapmakla, devleti ve hükümeti terörle ilişkilendirip görevini yapamaz hale getirmekle suçlanıyor...

Savcı, 2 müebbet ve 18 yıl hapis istedi

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcıvekili İrfan Fidan’ın hazırladığı iddianame Selam Tevhid davasıyla birleştirme talepli olarak mahkemeye gönderildi. İlk olarak Selam Tevhid soruşturmasının anlatıldığı iddianamede Dündar’ın 17 ve 25 Aralık soruşturmalarından birkaç gün önce yazdığı yazılara da yer verildi. “Eylemle ilgili olarak FETÖ/PDY Terör ötgütü tarafından şüpheliler Dündar ve Gül’e verilen görev” başlıklı bölümde de Dündar’ın 17 Aralık soruşturmasından 3 gün önce yazdığı, “Siyasete nasıl geldiysen öyle gidersin” başlıklı yazısı ile 17 Aralık soruşturmasının savcısı Celal Kara ile yaptığı röportaja yer verildi.

Haberin Devamı

‘17 Aralık’ı biliyorlardı’

Yazıların ardından yapılan tespitte ise, Dündar’ın 17 ve 25 Aralık soruşturmalarından haberdar olduğu değerlendirmesi yapıldı. Savcı Fidan Dündar’ın yazdığı yazılarla FETÖ/PDY örgütünün kendisine verilen görevi yerine getirdiğini belirterek, “Terör örgütünün amaçları doğrultusunda ve örgütle işbirliği içerisinde yönlendirmeye, 17 ve 25 Aralık girişimlerini meşrulaştırmaya çalışmaktadır” dedi. İddianamede ayrıca Can Dündar’ın çekiği 17 Aralık Belgeseli ile ilgili olarak da finansmanının nereden sağlandığına ilişkin MASAK incelemesinin devam ettiğine de yer verildi. İddianamenin konusunun Dündar ve Gül’ün suç konusu eylemleri ve bu eylemleri gerçekleştirmekteki amaç ve kastı olduğu anlatılan iddianamede, “Türkiye Cumhuriyeti devletine sahte ihbar ve delillerle tuzak kuran şüphelilerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini terörle ilişkilendirip görevini yapamaz hale getirmek olduğu açıktır. Bu amaca giden yolda şüphelilerin soruşturmadaki konumu FETÖ terör Örgütü’nün işbirlikçiliğidir. Bunun Türk Ceza Kanunu’ndaki karşılığı da, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’ne Üye Olmadan Bilerek ve İsteyerek Yardım Etmektir” denildi.

Haberin Devamı

MİT’e ait TIR’ların arama görüntülerinin Cumhuriyet gazetesinde 7 Haziran 2015 seçimlerinden bir hafta önce ısrarla verildiğine vurgu yapılan iddianamede, yayın yasağı ve savcılık tarafından yapılan bilgilendirmelere görüntülerin yayınlandığına değinildi.

‘Dava kapalı görülsün’

İddianamede savcı, “Şüpheliler FÖTÖ/PDY terör örgütünün, aracılar vasıtasıyla ellerine tutuşturduğu görüntüler üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini terörle ilişkilendirmeye girişmişler, bu amaç doğrultusunda bilinçli ve sistematik olarak, gerçeklikten uzak/kurgu yazılar kaleme almışlardır” dedi. Savcılık, Dündar ve Gül’ün yargılanacağı davanın Fethullah Gülen’in bir numaralı sanığı olduğu Selam Tevhid’de kumpas davasıyla birleştirilmesini talep etti. Savcılık dosyada devlet yetkililerinin ulusal ve uluslararası görüşme kayıtlarının bulunması nedeniyle davanın kapalı görülmesini istedi.

Haberin Devamı

Çifte müebbet ve 30 yıl

Dündar ve Erdem için, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ve “Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis istedi.