Gündem Savcı Balyoz Davası’nda tüm sanıklara beraat istedi

Savcı Balyoz Davası’nda tüm sanıklara beraat istedi

07.04.2015 - 11:33 | Son Güncellenme:

Yargıtay tarafından haklarındaki mahkumiyet kararı bozulan 62 kişinin yeniden yargılandığı "Balyoz" Davası’nda, Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz verdiği mütalaada, tüm sanıkların beraatini istedi.

Savcı Balyoz Davası’nda tüm sanıklara beraat istedi

Balyoz Davası’nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 62 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görülen davaya 40 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Yargıtay bozma kararına karşı daha önce beyanı alınamayan sanıklardan Tuğgeneral Hakan Akkoç ve Tümgeneral Suat Dönmez, Yargıtay bozma ilamına katıldıklarını belirterek beraatlarını talep etti.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Karaçam ardından , İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) görevlileri bilirkişiler Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Feza Buzlıca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı’nın dava dosyasındaki dijital delillere ilişkin hazırlanan rapor ve ek raporlara ilişkin savcıya bir diyeceğinin olup olmadığını sordu.

"YARGITAY BOZMA İLAMINA UYULSUN"

Savcı Ramazan Öksüz herhangi bir diyeceğinin olmadığını belirtti. Savcının ardından söz alan sanıklar bilirkişi raporlarına bir itirazları olmadığını belirtti. Savcı Öksüz Yargıtay Bozma ilamına uyulması konusunda talebi olduğunu belirterek, "Yargıtay bozma ilamına uyulması talep olunur" dedi. Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam da, Yargıtay bozması sonrasında bozma ilamına uyulması veya direnme kararı verilmesi gerekmekte ise de, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı uyarınca işlem yapılmasının hukuka yeni giren bir kavram olduğunu belirtti. Başkan Karaçam, bu konuda Ceza Muhakemesi Kanunun’da düzenleme bulunmadığından Yargıtay bozma ilamına uyulması halinde Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı doğrultusunda değerlendirme yapma imkanı ortadan kalkacağından Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına uyulması konusunda karar verilmesine yer olmadığına oy birliği ile mütalaaya aykırı olarak karar verildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İFADESİ ALINAMADI, DOSYASI AYRILSIN

Savcı Öksüz ayrıca, sanıklardan yüzbaşı Ali Göznek’in ifadesinin alınamamış olması nedeniyle dosyanın sürüncemede kalmaması için Göznek hakkında dosyanın ayrılmasına karar verilmesini talep etti.

SAVCI, 62 SANIĞIN TÜMÜNE BERAAT İSTEDİ

Davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman, emekli amiral Levent Görgeç, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün de aralarında bulunduğu 62 sanığın tamamı için beraat istedi. Beraat kararı istemesine gerekçe olarak ise sanıklarla suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığını belirtti. Savcı Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığını belirtti. Davada son sözü sorulan sanıklar ise beraatlarını talep etti.