Gündem ‘Sayılan yerlerin içinde Afrin yok’

‘Sayılan yerlerin içinde Afrin yok’

02.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM’nin Suriye’de ilan ettiği ateşkesle ilgili ABD’den gelen açıklamaya cevap veren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, ‘Kararda sayılan yerler arasında Afrin yoktur. Bu karar, Zeytin Dalı’nı etkilemeyecek’ diye konuştu.

‘Sayılan yerlerin içinde Afrin yok’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye’de ilan ettiği 30 günlük ateşkes kararının Zeytin Dalı Harekâtı’nı kapsamadığı yönündeki açıklamalara ABD’den gelen “Türkiye o kararı yeniden okusun” tepkilerine ilişkin olarak, “Biz kararı okuduk, hem de iyi okuduk. Onların esas okumasında fayda vardır Bu karar, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekâtı’nı etkilemeyecektir” dedi.

Haberin Devamı

Bozdağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nda, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla, Osman Durmaz Vakfı ile Yozgat Valiliği arasında 16 Derslikli Okul Yapım Protokolü imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bozdağ, bir gazetecinin, “Birleşmiş Milletler’den çıkan bir karar var. Doğu Guta’daki insanlık dramına karşı bir ateşkes. Ancak ABD bunun Suriye’nin tamamında geçerli olduğunu söyledi ve ‘Türkiye o kararı yeniden okusun’ dedi. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

‘Hem de iyi okuduk’

“Biz kararı okuduk, hem de iyi okuduk. Onların esas okumasında fayda vardır. Karara baktığınız zaman bazı yerleşim yerlerinin ismi sayılıyor. Doğu Guta, Rakka, başka yerler sayılıyor. Sayılan yerler arasında Afrin yoktur.

Haberin Devamı

Terör örgütü DEAŞ ve bunlarla irtibatlı olanlarla mücadele, bu kararın kapsamı dışında tutulmaktadır. Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı, Afrin bölgesindeki terör örgütlerinden bölgeyi arındırmak, son teröristi orada etkisiz hale getirmek ve bölgede huzur, barış, istikrar ve güveni yeniden tesis etmek hedefiyle başlatılmış ve başarıyla bugüne kadar sürdürülmüştür, bundan sonra da devam edecektir.”

Bölgede PKK, KCK, PYD, YPG terör örgütlerine karşı mücadelenin yanında aynı şekilde DAEŞ terör örgütüne karşı da bir mücadele yürütüldüğünü belirten Bozdağ, “Bir yandan ‘DEAŞ’a odaklanalım’ diyorlar öte yandan DAEŞ’a karşı da yürütülen bir operasyon var. Bu operasyonu engellemek için uğraşıyorlar. Burada samimi olmak gerekir” dedi. ABD’nin odaklandığı terör örgütünün DAEŞ olduğuna işaret eden Bozdağ, şunları kaydetti:

‘Bunu kabul edemeyiz’

“Türkiye’nin odaklandığı terör örgütü de DAEŞ’tir. Biz ona karşı da bölgede mücadele ediyoruz.

Ama ‘ABD’nin odaklanmadığı terör örgütlerine karşı mücadele yapılamaz’ gibi bir mantıksızlığı bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Terör örgütlerinin hepsi terör örgütüdür.

Terörün iyisi, kötüsü olmaz, rengi, dili, cinsiyeti olmaz. Hedeflerine göre terör örgütleri iyi, kötü diye tasnif edilemez. PKK, PYD, YPG, KCK terör örgütleri nasıl eli kanlı bir terör örgütüyse aynı şekilde DEAŞ da eli kanlı bir terör örgütüdür.”

Haberin Devamı

‘Bir tek masum sivilin burnu dahi kanamadı’

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Zeytin Dalı Harekâtı bölgesinde insani ihtiyaçlara erişimde, sağlığa erişimde herhangi bir sıkıntının bugüne kadar yaşanmadığının altını çizerek, sivillerin zarar görmesine dair tek bir örneğin bugüne kadar oluşmadığını söyledi. Bozdağ, “Bırakın bir masum sivilin ölmesini, şimdiye kadar bir masum sivilin burnu dahi kanamamıştır, kanatılmamıştır. Böylesine kılı kırk yaran bir hassasiyetle sürdürülen operasyon ve operasyon bölgesiyle ilgili insani ihtiyaçlar ve oradaki diğer konularla ilgili bir sıkıntı olduğunu söylemek alemi kör, herkesi sersem sanmak olur ki bu da yanlıştır.

Bu karar, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekâtı’nı etkilemeyecektir. Çünkü bizim değerlendirmemize göre Zeytin Dalı Harekâtı bu kararın kapsamı dışındadır. Kaldı ki Türkiye, bu kararı memnuniyetle karşıladığını da Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla açıklamıştır. Çünkü Doğu Guta’da zorlaşan insani şartların ortadan kaldırılması ve iyileştirilmesi, orada gıdaya, ilacatüm imkanlara insanların ulaşımının sağlanmasına da Türkiye büyük önem vermektedir. Bizim okumamız açıktır. Eminim ki Amerikan sözcüleri kendileri iyi okumuyor demektir. Bir kez daha okumalarında fayda var” ifadelerini kullandı.