Siyaset Seçim maratonunda dördüncü gün bitti

Seçim maratonunda dördüncü gün bitti

06.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin itirazı üzerine İstanbul’da bazı ilçelerde geçersiz oylar bazı ilçelerde tüm oyların sayımı sürüyor. Bazı ilçelerde geçersiz oyların paketlenmeden torbaya konulması nedeniyle tüm oyların sayıldığı, bunun da sayım sürecini uzattığı ifade edildi.

Seçim maratonunda dördüncü gün bitti

istanbul’da oyların sayımında dördüncü gün geride kaldı. Önceki gece AK Parti’nin itirazı üzerine 15 ilçede daha geçersiz oyların sayımının kabul edilmesi üzerine seçmenler ve partililer İlçe Seçim Kurulları önüne akın etti. Bir CHP’li, “Eğer geçersiz oylar paketlenmemişse büyükşehire verilen bütün oylar sayılıyor. Bu da burada işlerin yavaş ilerlemesine sebep oluyor. Eğer böyle devam ederse yaklaşık 11 günde bu oyları bitiremeyiz” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da yapılan itirazlar üzerine geçersiz sayılan 4 bin oyun tekrar sayılması kararı çıkan Beyoğlu’nda seçmenlerin Beyoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önündeki bekleyişleri sürüyor. Okul önünde bekleyen partililere CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş da destek verdi. Okulun spor salonunda bulunan oy çuvalları dün sabah 09.30 itibariyle açıldı. Sayımın uzun süreceğini belirten Beyoğlu Meclis üyesi Süleyman Solmaz, “Beyoğlu’ndaki 502 sandıkta buraya geldiği günden beridir partililerimiz nöbet tutuyor. Şu ana kadar (13.30) 27 sandıkta 23 oy fark AK Parti lehine verildi. Geçersiz oyların sayılması yönünde bir karar var. Ama eğer geçersiz oylar paketlenmemişse büyükşehire verilen bütün oylar sayılıyor. Bu da burada işlerin yavaş ilerlemesine sebep oluyor. Böyle devam ederse yaklaşık 11 günde bu sayımı bitiremeyiz. Dönüşümlü olarak yaklaşık 7 saatlik nöbetler tutuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dersler sürüyor

Geçersiz oyların sayıldığı bir başka ilçe ise Bahçelievler. Yaklaşık 10 bin oyun geçersiz sayıldığı Bahçelievler’de İMMİB Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde partililer oy nöbetini sürdürürken, bu sırada öğrenciler de sınıflarında ders görüyor. Okulun spor salonunda yapılan sayımla ilgili bilgi veren CHP Bahçelievler adayı Mehmet Ali Özkan, “Her sandıkta beş kişi bekliyor. Bazı sandık başkanları geçersiz oyları ayırmadığı için tamamı sayılıyor. Kaç gündür bekliyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

‘Terk etmeyin’

Kağıthane’de geçersiz oy sayımına ise dün öğle saatlerinde başlandı. İlçe Seçim Kurulu’na gelen CHP’li vekiller Kani Beko, Gökan Zeybek ve Suzan Şahin, oy nöbetine geldiklerini söyledi. Beşiktaş’ta da 2 bin 500 oyun sayımı dün 14.00’te başladı. Beşiktaş Belediyesi’nin ikinci katındaki sayımdan önce AK Partili görevlilere destek olmak için Milletvekili Markar Esayan bölgeye geldi. Belediye dışında bekleyen bazı seçmenler ise kendilerine “Oyların başından ayrılmayın” mesajı geldiğini söyledi.

22 kurulda sayım bitti

İstanbul’da ilçe seçim kurullarında oy sayım işlemleri devam ederken 22 ilçe seçim kurulunda geçersiz oyların Üsküdar’da da oyların tamamının sayım işlemi bitti. Geçersiz oyların yeniden sayım işlemlerinin tamamlandığı ilçe seçim kurulları şöyle: Adalar, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Şile, Ümraniye, Kağıthane, Bağcılar 1, Büyükçekmece 1, Esenler 2, Esenyurt 1 ve 2, Eyüpsultan 1 ve 2, Fatih 1, 2 ve 3, Kadıköy 3, Sarıyer 1 ve 2, Sultanbeyli 1 ve 2’nci İlçe Seçim Kurulları.

Haberin Devamı

Büyükçekmece’de iptal talebine ret

AK Parti, usulsüz seçmen kayıtlarının seçim sonuçlarını etkileyecek derecede olduğunu gerekçe göstererek Büyükçekmece’de Belediye Meclis üyeliği, İlçe Belediye Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini talep etti. İl Seçim Kurulu bu talebi reddetti.

AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, Büyükçekmece’de seçimlerin iptali için İlçe Seçim Kurulu’na seçim sonuçlarında sahtecilik yapıldığı ve usulsüz oy kullandırıldığı iddiasıyla 2 Nisan günü başvurdu. Dilekçede, seçim listelerinin güncelleştirme sürecinde, CHP’nin adayı Hasan Akgün lehine sahte belge düzenlemek suretiyle seçmen kaydı yaptığı tespit edilen Büyükçekmece Belediyesi’nin İlçe Nüfus Müdürlüğü nezdinde çalışan görevlisi Mehmet Özgür Samanlı ve CHP adayı Akgün ile aynı adı taşıyan akrabası Hasan Akgün’ün tutuklandığı anlatıldı. Bu olayla ilgili Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma sürecinin devam edildiği belirtildi. Dilekçede, tüm bu hususların İlçe Belediye Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimlerini doğrudan etkileyecek mahiyette olduğu ortaya çıkmıştır” denildi. Ancak AK Parti’nin başvurusuna dilekçenin gönderildiği İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından ret kararı verildi.