06.12.2018 11:44 | Son Güncelleme:

Sean Penn kimdir?

Sean Penn İstanbul'a gerçekleştirdiği sürpriz ziyaret ile gündeme geldi. Sean Penn, Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin gerçekleştirildiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na geldi. Peki Sean Penn kimdir?

Sean Pennİstanbul'a gerçekleştirdiği sürpriz ziyaret ile gündeme geldi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini incelemek üzere Başkonsolosluğa gelen Sean Penn kimdir?

SEAN PEAN KİMDİR?

Sean Penn   (d. 17 Ağustos 1960 - Santa Monica, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri) 2 en iyi oyuncu Akademi ödülü sahibi sinema oyuncusu ve film yönetmeni olan Penn aynı zamanda sinema tarihinin en iyi oyuncularından biri olarak gösterilir.

HAYATI

Rus bir baba ve İtalyan annenin çocuğu olan Sean Penn, çocuk yaşlarda sinemaya ilgi duyarak, o dönemin favori aygıtlarından "Süper 8" denen kameralarla film çekme denemeleri yaptı. Los Angeles Repertory Theater`de oyunculuk eğitimi aldı. İlk deneyimini Barnaby Jones adlı bir dizide oyunculuk yaparak yaşadı. Üne kavuşmasını sağlayan; Ridgemont Lisesinde Hızlı Günler (1982) filmindeki Jeff Spicoli rolü oldu. 1985 -1989 yılları arasında popstar Madonna ile evli kaldı.Madonna'nın ilk kocasıdır. 1988 yapımı Renkler adlı filmde yer aldı. 1991'de yönetmenliğe başladı.

Aynı yıl, 1996'da evleneceği kadın olan Robin Wright Penn ile birlikte yaşamaya başladı, bu beraberlikten iki çocukları oldu. Toplumsal ve sosyal içerikli filmlerde rol aldı, yönetti. Halen Kaliforniya'da yaşayan ve bir Fransız restoranı işleten Amerikalı oyuncu; ABD yönetiminin sert bir muhalifi olup, Irak, İran, Venezuela gibi ülkelere "serbest muhabir" olarak ziyaretlerde bulunarak, Amerikan devlet politikasının yanlışlıkları üzerine ABD halkına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

Penn'in 2008 Cannes Film Festivali'nde jüri başkanı olacağı açıklanmıştır. Festival yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Sean Penn'in bağımsız Amerikan sinemasını temsil ettiği için jüri heyeti başkanlığına seçildiği söylenmiştir. 24 02 2008'de yapılan Elton John'un düzenlediği AIDS liler için yapılan yardım partisine katıldı.

Ödülleri

Oscar

Aday: En İyi Erkek Oyuncu, Dead Man Walking (1995)
Aday: En İyi Erkek Oyuncu, Sweet and Lowdown (1999)
Aday: En İyi Erkek Oyuncu, I Am Sam (2001)
Kazandı: En İyi Erkek Oyuncu, Mystic River (2003)

BAFTA

Aday: En İyi Erkek Oyuncu, Mystic River (2004)
Aday: En İyi Erkek Oyuncu, 21 Grams (2004)

Altın Küre

Aday: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Sinema, Carlito's Way (1994)
Aday: En İyi Erkek Oyuncu - Drama, Dead Man Walking (1996)
Aday: En İyi Erkek Oyuncu - Müzikal/Komedi, Sweet and Lowdown (2000)
Kazandı: En İyi Erkek Oyuncu - Drama, Mystic River (2004)

Kazandı: En İyi Erkek Oyuncu, Milk (2008)

Filmografisi

Oyuncu olarak:

Taps (1981)
Fast Times at Ridgemont High (1982)
Summerspell (1983)
Bad Boys (1983)
Crackers (1984)
Racing with the Moon (1984)
The Falcon and the Snowman (1985)
At Close Range (1986)
Shanghai Surprise (1986)
Dear America: Letters Home from Vietnam (anlatıcı) (1987)
Cool Blue (1988) (Cameo)
Colors (1988)
Judgment in Berlin (1988)
Casualties of War (1989)
We're No Angels (1989)
State of Grace (1990)
Snow White Rose Red (1991) (belgesel)
Cruise Control (1992) (kısa)
The Last Party (1993) (belgesel)
Carlito's Way (1993)
Dead Man Walking (1995)
Loved (1997)
She's So Lovely (1997)
U Turn (1997)
The Game (1997)
Hugo Pool (1997)
Hurlyburly (1998)
The Thin Red Line (1998)
Being John Malkovich (1999) (Cameo)
Sweet and Lowdown (1999)
A Constant Forge (2000) (belgesel)
Up at the Villa (2000)
Before Night Falls (2000)
The Weight of Water (2000)
Dogtown and Z-Boys (2001) (belgesel) (anlatıcı)
The Beaver Trilogy (2001) (belgesel)
Scene Smoking: Cigarettes, Cinema & the Myth of Cool (2001) (belgesel)
See How They Run (2001) (belgesel)
I Am Sam (2001)
It's All About Love (2003)
Mystic River (2003)
21 Gram (2003)
The Assassination of Richard Nixon (2004)
The Interpreter (2005)
All the King's Men (2006)
Crossing Over (2007)
In Search of Captain Zero (2008)
Milk (2009)
The Gangster Squad (2013)
"The Secret Life of Walter Mitty" (2013)

Yönetmen olarak:

The Indian Runner (1991)
The Crossing Guard (1995)
The Pledge (2001)
11'9''01 September 11 (2002) (kısa film)
Into the Wild (2007)

Bu habere ifade bırak
  • 0Mutluyum
  • 0Şaşkınım
  • 0Kararsızım
  • 0Kızgınım
  • 0Üzgünüm
Toplam Oy0