Gündem Seçim kurullarına ‘mobil’ jeneratör

Seçim kurullarına ‘mobil’ jeneratör

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye seçimini yarın yapacak. Seçim kurullarının talep etmesi halinde arızalara karşı mobil jeneratörler temin edilecek.

Seçim kurullarına ‘mobil’ jeneratör

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 24 Haziran seçimlerinde elektrik ve doğalgaz arzında sorun yaşanmaması için tam teyakkuz durumuna geçecek. Bakanlıkta konuyla ilgili yapılan toplantı sonrasında her alanda olası arızalara karşı anında müdahale birimleri kuruldu. Bakan Berat Albayrak’ın da tüm ekipleri gün boyu takip edeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Elektrik üretim, iletim, dağıtım ve doğalgaz iletim, petrol iletim ve depolama hizmetlerinde herhangi bir aksaklık oluşmaması, oluşması durumunda da en hızlı şekilde müdahale edilerek ortadan kaldırılmasını sağlamak üzere TEİAŞ, TEDAŞ, EÜAŞ, BOTAŞ ve elektrik dağıtım şirketleri bünyesinde kriz merkezleri oluşturuldu. Ayrıca tüm tedbirlerin takibi ve koordinasyonu için bakanlık bünyesinde, tüm genel müdürlerin yer alacağı bir özel merkez kuruldu.

Canlı takip sistemi

Takip merkezinin, ilgili kuruluşların merkez ve taşra teşkilatları ile anında canlı bağlantı kurulması için video konferans sistemi de oluşturuldu.

Seçim tedbirleri kapsamında, seçim kurullarının bulunduğu lokasyonu besleyen elektrik dağıtım şebekelerinin bakım ve onarımları yapıldı. Bakanlık birimleri, seçim kurulları ile temasa geçerek jeneratörlerinin olup olmadığına dair tespit yapmaya başladı. Jeneratörü olanların, cihazlarının çalışır olup olmadığı test edilecek, jeneratörü bulunmayanlar ile ilgili olarak olası arıza durumları için talep halinde uygun güçte mobil jeneratörler temin edilecek. Ayrıca her seçim kurulunun bulunduğu lokasyonda 23 Haziran sabahı saat 08.00’den 25 Haziran sabahı saat 08.00’e kadar vardiyalı olarak arıza ekipleri hazır olacak.

Haberin Devamı

Güvenlik önlemleri

Olası sabotajlara karşı kritik tesislerin güvenliği için valiliklerle de irtibata geçilerek mevcut koruma güvenlik personellerine ilaveten koruma talep edilecek. Çağrı merkezi personel ve arıza ekip sayıları seçim günü en yüksek seviyeye çıkarılacak ve arıza durumunda hızlı müdahale için tüm ekiplerde yedek işletme malzeme tedarikleri yapacak. Seçim günü bakım-onarım veya tesis faaliyetleri için planlı kesinti yapılmayacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun bilgi işlem merkezinin bulunduğu binanın elektrik ihtiyacının karşılandığı tüm alternatif hatların, trafoların ve binada mevcut jeneratörün kontrol ve bakımları da yapıldı. İhtiyaç halinde kullanılabilecek üç ayrı alternatif besleme hattına, binadaki mevcut jeneratöre ve kesintisiz güç kaynağına ilaveten bir mobil jeneratör daha tesis edilerek hazır hale getirildi.

Haberin Devamı

Doğal gaz için tedbir

Doğal gaz iletimindeki tüm kompresör ve ana ölçüm istasyonlarında da önlem alınacak. Ayrıca, petrol iletim ve depolama tesislerinde, elektrik iletimindeki tüm bölge müdürlükleri ve yük tevzi müdürlüklerinde, elektrik üretim tesislerinde, elektrik dağıtımında da ilgili tüm yetkililer ilgili kriz merkezleri ile irtibat halinde olacak.