Dünya Seçimde 'hile' bir ülkeyi savaş alanına çevirdi

Seçimde 'hile' bir ülkeyi savaş alanına çevirdi

03.12.2017 - 11:00 | Son Güncellenme:

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Honduras'ta polis ve göstericiler kıyasıya çatışıyor. Geçen hafta sonu yapılan devlet başkanı seçimine hile karıştırıldığı iddiaları üzerine başlayan protesto gösterilerinde en az 1 kişi öldü. Biber gazı ve molotof kokteyli dumanları arasından şoke edici fotoğraflar geliyor.

Seçimde hile bir ülkeyi savaş alanına çevirdi

Seçimlerin ardından çalkantılı bir haftayı geride bırakan Orta Amerika ülkesi Honduras, türbülanstan çıkamıyor.

Haberin Devamı

Cuma günü La Ceiba’da öldürülen iki protestocunun ardından, Cumartesi de Tegucigalpa’da 19 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti.

Emniyet güçlerince yapılan açıklamada, muhalif Salvador Nasralla'nın desteklendiği bir gösteri sırasında iki araç içinden silahlı kişilerce ateş açılması sonucu 19 yaşındaki bir kadının yaşamını yitirdiği bildirildi. Olayda bir kişinin de ağır yaralandığı, ancak nerede olduğunu bilinmeyen bu kişinin de öldüğünün tahmin edildiği belirtildi.

Saldırgan polis olabilir

Açıklamada, "Saldırganların polis olup olmadığını hala bilmiyoruz. Olay etraflıca soruşturuluyor." ifadesi kullanıldı. Görgü tanıkları ise ateş edenlerin polis olduğunu iddia etti.

Emniyet Sözcüsü Jair Meza da başkent Tegucigalpa'da ve San Pedro Sula’da düzenlenen protestolar sırasında bazı mağazaların yağmalanması olaylarına karışan 300'den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

Arıza mı, hile mi?

Geçen hafta sonu yapılan devlet başkanı seçiminde muhalif aday Salvador Nasralla'nın yüzde 5 farkla önde götürdüğü oylarda sayım, bir arıza olduğu söylenerek birkaç saatliğine durdurulmuştu. Hemen ardından mevcut başkan Juan Orlando Hernandez'in yeniden seçildiği duyurulmuştu.

Yaşananlar, muhalifleri sokağa döktü. Bir haftadır gösterilerin sürdüğü ülkede polis ve protestocular ülkenin her yerinde çatışıyor. Uluslararası haber ajansları, sokakların savaş alanına döndüğü ülkeden şoke edici fotoğrafları dünyaya servis ediyor.

Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı

Polisin biber gazı ve güç kullanmaktan çekinmediği çatışmalarda maskeli göstericiler Molotof kokteylleri fırlatıyor, dev reklam panolarını indirip yolları kapatıyor.

Başkent Tegucigalpa'da ve San Pedro Sula gibi kentlerde yoğun şekilde devam eden gösteriler durdurulamayınca, ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bir haftadır onlarca göstericinin gözaltına alındığı Honduras'ta, çok sayıda yaralı da hastanelere taşındı.

Ülkede bir önceki başkanlık seçimleri de hile tartışmalarının gölgesinde kalmıştı.