Gündem Seçimle gelemedi atamayla rektör oldu

Seçimle gelemedi atamayla rektör oldu

26.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir Üniversitesi’nde 3 kez rektörlük seçimlerine katılan ancak atanmayan Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, dördüncü adaylığında atandı

Seçimle gelemedi atamayla rektör oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK’ün önerdiği adaylar arasından 12 üniversiteye rektör atamalarını gerçekleştirdi. YÖK, Kasım 2016’da 19 üniversite için rektör adaylarının başvurularını kabul etti. Yeni kanun çerçevesinde YÖK, başvuruda bulunanlar arasından üç adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a önerdi, Erdoğan da bu adaylar arasından rektörleri atadı.
19 üniversite arasında, 43 adayla en fazla başvuruyu alan İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper atandı. Tunçsiper’in rektörlüğü, hem uzun yıllar rektör olma çabalarının sonuç bulması hem de en fazla başvuruyu alan üniversiteye rektör olarak atanması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca İzmir Demokrasi Üniversitesi, KHK ile kapatılan İzmir Üniversitesi yerine kuruldu. Tunçsiper, o nedenle üniversitenin kurucu rektörü olma unvanını da kazandı.
3 dönem adaylık
Uzun yıllar Balıkesir Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren ve 3 dönem rektörlük için aday olan Tunçsiper, 2006’da üniversitedeki seçimde ve YÖK sıralamasında birinci oldu, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmadı. 2010’daki rektörlük seçimlerinde ikinci oldu, YÖK tarafından ikinci sırada aday gösterildi, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül rektör olarak atamadı.
2014 yılında da rektörlük seçimlerine katılan ve yine ikinci olan, ancak YÖK tarafından üçüncü sırada aday gösterilen ve yine rektörlük koltuğuna oturamayan Tunçsiper, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamasıyla İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin rektörlük koltuğuna oturdu.
Adalet Partisi eski Gaziantep Milletvekili ve senatörü Mehmet Kılıç’ın kızı ve Eski Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cenk Tunçsiper’in eşi olan Bedriye Tunçsiper, 2011 yılında AK Parti’den aday adayı olmuş ancak Meclis’e girememişti.
Kariyerine akademisyen olarak devam eden Tunçsiper ile rektör olarak atandıktan sonra konuştuk. Atamadan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Tunçsiper, “Önemli bir görev. Sayın Cumhurbaşkanımız takdir etmiş, dolayısıyla bize verilen bu sorumluluğu en iyi şekilde yapmaya çalışacağız. Benim uzun dönem mücadelem oldu ama nasip bugüneymiş” dedi.