Gündem Seçmen sorgulama nasıl yapılır?

Seçmen sorgulama nasıl yapılır?

24.05.2018 - 14:24 | Son Güncellenme:

24 Haziran’da yapılacak genel seçim yaklaştıkça, seçmenler nerede oy kullanacağını merak ediyor. Erken seçim kararının ardından 24 Haziran 2018’de yapılacak seçimde, seçmenler nerede oy kullanacaklarını sorgulayacak. Bu seçmen sorgulama işlemi oldukça basit. Vatandaşlar, TC kimlik numarası ile nerede oy kullanacaklarını öğrenebilecekler.

Seçmen sorgulama nasıl yapılır

Genel seçimler 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak. Bu seçimlerde 50 milyona yakın vatandaş oy kullanacak. Vatandaşlar şimdiden nerede oy kullanacaklarını sorguluyorlar. Seçmen sorgulama, basit bir işlem. YSK’nın seçim takvimi henüz belli olmasa da, seçim çalışmaları hızlandı. Seçmen sorgulama TC numarası ile yapılabilecek. E-devlet sistemi bu sorgulamada kullanılacak. Telefona da indirilebilen e-devlet uygulaması bu sorgulamada işinizi kolaylaştırabilir.

Haberin Devamı

2018 Seçmen sorgulama nasıl yapılır, nerede oy kullanacağım?

Ysk, seçmen sorgulama işlemleri; seçmen sorgulama sayfaları üzerinden yapılabiliyor. Hem yurtiçi hem yurtdışında oy kullanacak vatandaşlar bu sistemden yaralanabiliyor. Bunun yanı sıra e-devlet sistemi üzerinden nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Web tarayıcılardan, e-devlet sistemine girebileceğiniz gibi; telefonunuza indireceğiniz e-devlet mobil uygulamasıyla da bu işlemi yapabilme imkanına sahipsiniz. E-devlete girebilmek için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekli. E-devlet şifresini postanelerden edinebilirsiniz. Seçmenlerin nerede oy kullanacağı belli olmasa da, YSK açıklama yaptıktan sonra bu sistemler üzerinden nerede oy kullanabileceğinizi öğreneceksiniz. Seçime az kaldığı için YSK’nın yerleri kısa sürede açıklaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Adres değişikliği

Seçimlerde oy kullanacak ve adresini değiştiren vatandaşların; adres değişikliklerini bir an önce bildirmeleri gerekiyor. Bunu yapmayan birçok vatandaş, eski adresinde oy kullanarak; mesafe açısından hayal kırıklığına oy kullanıyor. Oylar genellikle adrese yakın olan bir okul, cami, köy yerlerinde ise kahvede kullanabiliyor.

Seçim yeri sorgulama adresleri

Yurtiçi seçmen sorgulama için;

https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp adresinden; nüfusa kayıtlı olduğu il, TC numarası, nüfusa kayıtlı olduğu sıra numarası gibi belgeleri girerek sorgulama yapabilecekler.

Yurtdışı seçmen sorgulama için;

https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp adresinden; nüfusa kayıtlı olduğu il, TC numarası, nüfus sıra numarası ve resim doğrulama ile oy kullanacakları yeri öğrenebilirler.

E-devlet ile yapılacak olan sorgulama için;

E-devlet sistemine girdikten sonra, aramaya “seçmen kaydı sorgulama” yazarak çıkan bağlantılarda yurtiçi, yurtdışı seçenekleri seçilerek sorgulama yapılabilir. Aynı işlem mobil uygulamalarda da geçerlidir.