Gündem Şehide haciz başlatan avukat için suç duyurusu

Şehide haciz başlatan avukat için suç duyurusu

13.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Afrin şehidi Astsubay Musa Özalkan’ın ikramiyesine ve aracına karıştığı trafik kazası nedeniyle haciz koyduran avukat Emine Gün hakkında Adalet Bakanlığı suç duyurusunda bulundu. Avukat, ‘Aile istedi, işlem başlattım’ diye konuştu.

Şehide haciz başlatan avukat için suç duyurusu

Adalet Bakanlığı, Zeytin Dalı Harekâtı şehidi Musa Özalkan’ın şehit olmasından bir gün sonra İcra ve İflas Kanunu’na göre “haczolunamayacak” emekli ikramiyesiyle aracı üzerine haciz koydurtan Yozgat Barosu avukatı Emine Gün hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakanlık ayrıca haciz işlemiyle ilgili icra müdürlüğü personeli hakkında da inceleme başlattı. Talebin müvekillerinden geldiğini belirten Avukat Gün ise, dosya kapsamında daha önce aldığı 18 bin liralık vekalet ücretini de şehit Özalkan adına Mehmetçik Vakfına bağışladı.

Haberin Devamı

Olay nasıl oldu?

Zeytin Dalı Harekâtı’nın ilk şehidi Musa Özalkan’ın, vasiyetinde Telafer’deki Türkmen çocuklar için anaokulu, kreş veya kültür merkezi yapılmasını istediği paraya haciz konulduğu ortaya çıktı.

Haciz skandalına sebep olan olay şöyle yaşandı: Özalkan, 2009’da Serkan ve Züleyha Saçan çiftinin aracına çarptı. Kaskosu olmadığı için yargıya taşınan olayda Özalkan’ın 109 bin lira tazminat ödemesi kararlaştırıldı. Özalkan parayı ödeyemeyince 2016’da maaşına haciz kondu. Haciz tarihinden 17 Ocak 2018’e kadar maaşından 21 taksit kesildi. Özalkan’ın şehit olmasından bir gün sonra ise Saçan çifti tahsilat için harekete geçerek Özalkan’ın emekli ikramiyesine ve aracına haciz konulmasını talep etti. Şehit ailesi ise borcu ödeyerek dosyayı kapattı.

Haberin Devamı

Bakanlık devrede

Olayın basında yer almasının ardından Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden açıklama yapıldı.

Konuyla ilgili gerekli inceleme ve araştırmaların yapıldığı belirtilen açıklamada şehidin aracına ve emekli ikramiyesine haciz konulmasını talep eden Yozgat Barosu’na kayıtlı Avukat Emine Gün hakkında İcra ve İflas Kanunu’nun 53 ve 82/9. maddeleri uyarınca Adalet Bakanlığı tarafından suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada “Ayrıca, haciz işlemiyle ilgili icra müdürlüğü personeli hakkında da inceleme başlatılmıştır” denildi.

Kanuna göre haciz yapılamaz

Bakanlık açıklamasındaki İcra ve İflas Kanunu’nun 53. maddesi borç takibinin, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde geri bırakılacağını, mirasçı mirası kabul veya reddetmişse bu husustaki süreler geçinceye kadar takibin geri kalacağını düzenliyor. Kanunun haczolunamayacak mallar ve hakları düzenleyen 82/9. maddesi ise, ordu hizmetinde malül olanlara bağlanan emekli maaşları ile bu hizmetlerden birinin ifası sebebiyle ailelerine bağlanan maaşlar ve ordunun hava ve denizaltı mensuplarına verdiği uçuş ve dalış tazminat ve ikrameyelerinin, askeri malüllerle, şehit yetimlerine verilen terfi zamlarının haczolunamayacağını düzenliyor.

Şehide haciz başlatan avukat için suç duyurusu
Avukat: Haciz ailenin talebi

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Emine Gün, Özalkan’ın maaşı ve aracına şehit olmadan haciz konulduğunu belirterek “Kendisi dosya borcunu ödeyeceği yönünde bizimle diyalog içerisindeydi fakat bu talihsizlik gerçekleştikten sonrasında ben dosyadan herhangi bir para tahsilatı yapmadım. Aile daha sonra müvekkillerimle görüştü, anlaşarak dosyayı kapattılar. Ben dosyada herhangi bir hesaplattırma da yapmadım. Bu, ailenin talebi üzerine borç ödemek üzerine bir talepti” dedi.

O para Mehmetçik Vakfı’na

Özalkan şehit olduktan sonra icra takibi başlattığı şeklinde yanlış anlaşılma olduğunu öne süren Gün, müvekkilleri Serkan ve Züleyha Saçan’ın, Özalkan’ın şehit olmasından sonra alacaklarını nasıl tahsil edecekleri yönünde başvurusu üzerine icra işleminin yenilendiğini kaydetti. Gün, dosya kapsamında daha önce aldığı 18 bin liralık vekalet ücretini de şehit Astsubay Musa Özalkan adına Mehmetçik Vakfı’na bağışlayarak, makbuzunu basın mensuplarıyla paylaştı. l YOZGAT DHA, AA

Yazarlar