Gündem Şehrin ruhuna göre şekillenen festival

Şehrin ruhuna göre şekillenen festival

25.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Redbull Music Festival, düzenlendiği şehre göre kürate edilen etkinliklerden. Festivalin İstanbul ayağı yarın 19.30’da Avusturya Konsolosluğu Bahçesi’nde başlıyor.

Şehrin ruhuna göre şekillenen festival

New York, Melbourne, Montreal, Berlin gibi müzikle bütünleşmiş 16 farklı şehirde düzenlenen Redbull Music Festival, alışılagelmiş müzik festivallerinden farklı bir yapıyla hayata geçiriliyor. Festivali diğerlerinden ayıran özelliklerin başında ise yapıldığı şehirde yükselen müzik türüne göre kürate edilmesi geliyor. Mesela Montreal’in kulüplerinin yapısına işlemiş caz müzik, bu yıl eylül ayında yapılan festivalin temellerini oluşturuyordu. Ya da Berlin’de ekim ayı sonuna dek devam edecek olan Redbull Music Academy’deki atölyelerden konserlere neredeyse bütün müzikal etkinliklerin temelinde techno müzik yatıyor. İstanbul’da ise hip-hop’a olan ilgi malum. Yarın başlayacak ve 30 Eylül’e dek sürecek Redbull Music Festival Istanbul’da da hip-hop müziğin ekseninde pek çok farklı etkinlik hayata geçirilecek. İstanbul’un farklı mekânlarında dört gece beş gün boyunca müzik, film gösterimleri ve söyleşilerin yanı sıra bir de sergi açılacak.

Haberin Devamı

Festivalin dört farklı konseptinden ilki olan Round Robin’de 16 enstrümentalist doğaçlama düetleriyle dinleyicinin karşısına çıkacak. Avusturya Konsolosluğu’nun bahçesinde yarın akşam yapılacak etkinlikte doğaçlama merkeze alınacak. Sahnede Ah! Kosmos, Cahit Berkay (Moğollar), Dr. Das (Asian Dub Foundation), Gökçe Gürcay (Gevende), Eralp Güven (Islandman), Hans Joachim Irmler (Faust), Lydia Kavina, Şirin Pancaroğlu, Aybike Çelik Özbey, Okay Temiz ve Hakan Vreskala’nın olduğu isimler doğaçlama olarak beşer dakika boyunca ikili performanslar sergileyecekler.

Şehrin ruhuna göre şekillenen festival

Festivaldeki temalardan en dikkat çekici olanlardan biri ise Art of B-Movies’de canlı film konseri. İstanbul’un kültür hayatının derinliklerine inmeyi amaçlayan festivalde Yeşilçam tarihinin en akılda kalıcı akımlarından biri olan B-Movie’ler üzerine eğilecek olan bu tema kapsamında 27 Eylül perşembe günü çeşitli etkinlikler yapılacak. Aynı gün Kadıköy Sineması’nda Gaye Su Akyol ve Bubituzak sahnede ‘Yılmayan Şeytan’ filmi için canlı bir sountrack performans sergileyecekler.

Haberin Devamı

Doğu-Batı sentezi

İki yaka tek sahne söylemiyle ortaya çıkan East vs. West konseptinde hip-hop kültüründeki ‘doğu-batı’ yakası çekişmesi İstanbul Boğazı’nın ortasında, Asya ve Avrupa’nın birleştiği yerde bir MC ve beatmaker’ı 28 Eylül’de bir araya getirecek ve gece Zorlu PSM’de Kamufle ve dostları, Ezhel, Little Simz ve Zebra Katz konserleriyle devam edecek. 20’nci yılını kutlayan Red Bull Music Academy’ye ithaf edilen RBMA gecesinde ise sabaha kadar kesintisiz müzik deneyimi yaşanacak.

Şehrin ruhuna göre şekillenen festival

12 saat kesintisiz müzik

1998 yılında Berlin’de kurulan Red Bull Music Academy’nin şu sıralar kurulduğu yerde 20’nci yaşı birçok etkinlikle kutlanıyor ve Red Bull Music Festival temalarından en sonuncusunu oluşturuyor. 20’nci yaşı Red Bull Music Festival Istanbul’da da 12 saat aralıksız müzikle kutlanacak olan RBMA gecesinde işitsel olduğu kadar görsel şölenler de yer alacak. 29 Eylül Cumartesi akşamı Beykoz Kundura Fabrikası’nda gerçekleşecek olan gecede Rave sahnesinde Robogeisha ve Seretan, Sassy J ve Volcov, John Talabot ve Axel Boman’ın projesi Talaboman ve ardından sabahın ilk ışıklarında Barış K ve Vladimir Ivkovic B2B performans sergileyecek. Gecenin Experimental (deneysel) sahnesinde ise Pan Daijing, The Bug vs Miss Red, İpek Görgün ve Fennesz ortak performansı ile Dopplereffekt yer alacak.