Seks Sırasında Ağrı Hissetmeniz Normal Değil

Seks sırasında ağrı hissedilmesi sık görülen bir problemdir, 4 kadından 3 tanesi hayatlarının bir döneminde ilişki sırasında ağrı hisseder. Bazı kadınlar için bu sorun geçicidir ama bazılarının hayatları boyunca bu şikayeti olur. Seks sırasında ağrı hissetmenin nedenleri farklı olabilir. Mesela yumurtalık kisti, endometriozis, vajinismus, vulvadinya, kronik vajinit, endometrit gibi rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Seks sırasındaki ağrı ilişkiye girmek istememe nedeniyle veya cinsel uyarılma sorunu nedeniyle de oluşuyor olabilir.

Haberin Devamı

Ağrıyı nerede hissettiğinize bağlı olarak ağrının sebebi değişir. İlişkiye girerken ağrı varsa buradaki deri nedeniyle veya perine kaslarının istemsiz kasılması olan vajinismustan kaynaklı olabileceği gibi derin ilişkide ağrı hissedilmesi rahim veya yumurtalık veya idrar kesesi hastalığına bağlı olabilir.

Eğer seks sırasında sık sık ve şiddetli ağrı hissetmeye başladıysanız mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmalısınız. Ağrınızın sebebinin jinekolojik hastalık nedeniyle olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Cinsel işlev bozukluğuna neler sebep olur?

En sık sebepler:

Düşünceleriniz: Korku, suçluluk, utanma, kaygı veya seksi garip bulma gibi düşünceler ilişki sırasında gevşemenizi engeller. Eğer gevşeyemezseniz yükselme, zevk alma zorlaşır ve ağrı oluşabilir. Stres ve yorgunluk seks yapma isteğinizi azaltır.

Eşinizle olan sorunlar: Eşinizle yaşadığınız problemler ilişkiye girme isteğinizi etkiler. Sık görülen eşler arası sorunlardan birisi de cinsellik ile ilgili iki tarafın istek seviyelerinin farklı olmasıdır.

İlaçlar: Bir çok ilaç seks isteğini azaltır, mesela bazı doğum kontrol hapları. Birçok ağrı kesici de cinsellik isteğini azaltır.

Hastalık veya ameliyat: Bazı hastalıklar dolaylı olarak cinsel cevabı azaltır. Artrit, diabet, kanser, tiroid hastalıkları bunlardan bazılarıdır. Ameliyat olan bazı kadınlar vücut şekillerindeki değişiklik nedeniyle kötü hissedip ilişkiye girme istekleri azalabilir.

Eşiniz: Eğer eşinizin cinsel sorunları varsa, sizde cinsellik ile ilgili kaygı oluşur. Eğer eşiniz erektil disfonksiyon yani sertleşme problemi nedeniyle ilaç kullanıyorsa orgazm olma süresi uzar ve bu da sizin ilişkide ağrı hissetmenize neden olur.

Haberin Devamı

Seks sırasında ağrı hissedilmesi bir çok jinekolojik hastalığın belirtisi olabilir.

Bunlardan bazıları:

Cilt hastalığı: Bazı cilt hastalıkları vulva yani genital bölgenizdeki deride yara veya yarıklara neden olur. Kontakt dermatit vulvada hasara sebep olur. Sabun, genital bölge temizleyicileri, ped, kayganlaştırıcıya bağlı gelişebilir. Kaşınma, yanma ve ağrı yapar. Tedavisi hastalığın sebebine bağlıdır.

Vulvodinya: Vulvanın ağrılı hastalığıdır. Tam girişteki yerde bulunan vestibül denen alanın inflamasyonuna bağlı olarak şiddetli ağrı hissedilir.

Hormonal değişiklikler: Menopoza yaklaşırken veya menopoz sırasında azalmış östrojen hormonu nedeniyle vula ve vajende kuruluk ve incelme olur. Bu da ilişkide ağrıya sebep olur.

Vajinit: Vajende bakterilerin oluşturduğu iltihap nedniyle vajen dokusu hassas ve kızarık olur. ilişkide ağrı nedenidir.

Haberin Devamı

Vajinismus: Eşiniz içeri ilerlerken bir noktada takılma hissi ve tam o noktada ağrı oluyorsa buradaki kasları istemsiz kasıyorsunuz ve vajinismus nedeniyle ağrı hissedersiniz. İlişkiye girmeyi başarıyor olmanız vajinismusun olmadığı anlamına gelmez. Tedavisi botulinum toksin uygulaması veya psikoterapi ile yapılır.

Doğumda yapılan kesiler: Doğum sonrası cinsellikte ağrı hissedilmesi, doğumda yapılan kesiye ve bunun iyileşmesine bağlı olabilir. Birkaç ay sürüp geçebildiği gibi sürekli hale gelebilir. Bu durumda ilaç, cerrahi veya fizik tedavi uygulanabilir.

Sekste oluşan ağrıyı azaltmak için ne yapabilirsiniz?

Eğer cinsellik sizin için ağrı demekse mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından muayene olun.

Bazı basit uygulamalar size yardımcı olabilir:

Vajinal kuruluk veya rahatsızlık hissediyorsanız su bazlı kayganlaştırıcı kullanın. Silikon bazlı kayganlaştırıcılar daha uzun süre gider ve su bazlılara göre daha çok kayganlık yapar. Yağ bazlı kayganlaştırıcıyı ise önermiyorum, latex prezervatiflerde delik oluşmasını kolaylaştırabilir.

Seks için zaman belirleyin; eşiniz ve sizin yorgun olmadığı, uykusuz olmadığı bir zaman belirleyin.

Eşiniz ile konuşun. Eşinize ne zaman ve nerede ağrı hissettiğinizi söyleyin. Zevk aldığınız harektler konusunda bilgi verin.

Ağrı yapmayan cilsel aktiviteler yapın. Eğer vajinal ilişki ağrılı ise eşiniz ve siz oral seks yapabilirsiniz. Veya birlikte masturbasyon yapabilirsiniz.

Masaj gibi cinsel değil ama haz yaratan aktiviteler yapın.

İlşikeden önce ağrınız azaltacak uygulamalar yapın; mesanenizi boşaltın, sıcak bir duş alın, vulva üzerine buzlu su içeren bir ped şişe yeya poşet ile 10 dakika uygulama yapın, ağrı kesici kullanın.

İlşikiden sonra yanma veya kızarma oluyorsa buzlu suyu buz dolabı poşetine koyun ve ince bir havlu içine yerleştirerek perinenize uygulayın.