Gündem Sel ve heyelanın vurduğu Beşikdüzü yaralarını sarıyor

Sel ve heyelanın vurduğu Beşikdüzü yaralarını sarıyor

24.09.2016 - 12:30 | Son Güncellenme:

.

Sel ve heyelanın vurduğu Beşikdüzü yaralarını sarıyor

TRABZON’un Beşikdüzü İlçesi’nde meydana gelen sel ve heyelan felaketi sonrasında çamur ve balçıkla kaplanan ilçede temizlik çalışmaları aralıksız sürüyor. Çalışmaları yakından takip eden Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, “Yeni bir imar planıyla ilçe 2 metre yükseltilecek. Yani ilçe kaldırılacak ve denizle olan kot farkını düşüreceğiz. Bu sayede en azından bu afeti bir daha yaşamayacağızö dedi.

HALA DAHA GİREMEDİĞİMİZ SOKAKLAR VAR

İlçede 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel ve heyelan afetinin ardından oluşan çamur, balçık ve hafriyatın temizlenmesi için başlatılan çalışmalara bugün de devam edildi. İş makineleriyle sürdürülen çalışmaları izleyen Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, bir an önce normal yaşama dönmek istediklerini söyledi. Başkan Bıçakçıoğlu, “ 4 gündür ilçeyi temizleme gayretindeyiz. Maalesef çok geniş alana yayıldı. Hala daha giremediğimiz ara sokaklar var. Çalışmaları sürdürüyoruz. Akşam yağmur yağdı, çamur ve balçık tekrar yayıldı. Temizlik ve zarar-ziyan tespiti çalışmaları devam ediyorö diye konuştu.

Haberin Devamı



HEYELAN RİSKİ SÜRÜYOR

Halen çok acil bir ihtiyaç olmadığını ifade eden Başkan Bıçakçıoğlu, “Ancak köylerde sorunlar, sıkıntılar yaşanıyor. Köylere ulaşılıyor ancak yer yer göçükler var. Tehlike oluşan bölgelerde yolları tek şeritten ulaşıma açtık. Ancak heyelan riski hala daha devam ediyorö ifadelerini kullandı.

BUNA KADER DİYEMEYİZ

Karadeniz Sahil Yolu’nun ilçe merkezinden yüksekte oluşu nedeniyle oluşan kot farkının yaşanan faciada etkisi olduğuna işaret eden Başkan Bıçakçıoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Buna kader diyemeyiz. 2012’de, 2014’ de bunu yaşadık. Bu yol 1964’de yapıldı. Çok kot farkı var. Karadeniz Sahil Yolu ile ilçe merkezi arasında 3 metre kot farkı var. Ne yapacağız? Gelen yağmur ilçede kalıyor, denize ulaşmıyor. Yatay sondajlarla suyu denize ulaştırmamız lazım. Sokaklarımız ve dere yataklarımız çok dar. Yıkılıp yeniden genişletilmesi gerekir.ö

BİNALAR YIKILACAK, İLÇE 2 METRE YÜKSELTİLECEK

Beşikdüzü’nde kentsel dönüşüm ve yeni imar planı çalışmaları yapıldığını belirterek bu çalışma ile ilçenin 2 metre yükseltileceğini vurgulayan Başkan Bıçakçıoğlu, “Başka taraflarda bereket ve rahmet olan yağmur, maalesef bizde sıkıntı, ıstırap ve felakete dönüşüyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. İlçenin yeniden imarı konusunda çalışmamız var. Kentsel dönüşüm çalışmamız selin etkilediği alanın tamamını kapsamaktadır. Bu çalışmayı TOKİ ile tamamladık. Caddeler, sokaklar ve binalar yıkılacak, yenisi yapılacak. İlk etapta 700 konut var. Yeni bir imar planına göre ilçe 2 metre yükseltiliyor. Denizle olan kot farkını düşüreceğiz. Bu sayede en azından bu afeti bir daha yaşamayacağız. Daha modern bir ilçe kurmanın gayreti içerisindeyiz. Bunu yapacağızö dedi.

TELEFERİK ELEŞTİRİSİNE YANIT: TELEFERİK BİR YERLERİNE Mİ BATMIŞ?

Teleferik projesi nedeniyle eleştiriler yönetilmesini de değerlendiren Başkan Bıçakçıoğlu, “Hiçbir eleştiriyi kabul etmem. Aksi adamım. Bunu çok söylüyorum. Projelerim kafamdadır. Ne yapacağımı düşünerek buraya geldim. Yapmak istediklerim var, hayallerim var. Benim bir hikâyem, senaryom var. Bunu ben yazmışım ve bu oyunu oynayacağım. Kim eleştirirse eleştirsin. Beşikdüzü’ne teleferik yapılacak, buraya 5 yıldızlı otel yapılacak. Ben günü kurtarma peşinde değilim. Vız gelir, tırıs gider. Bir dönem belediye başkanlığı için geldim. ‘Allah önümü açık etsin’ diyorum. Bu proje eskiden beri olan bir proje. Turizme önemli bir katkısı olacak bu projeyi yapacağız. Teleferik bir yerlerini mi batmış? Sel ile teleferiğin ne alakası var?ö diyerek açıklamasını noktaladı.

İNŞALLAH NORMAL HAYAT DÖNERİZ

Büyük bir felaket yaşadıklarını dile getiren yöre sakinlerinden Hüseyin Öztürk de, “ Çok şükür iyiyiz. Boyun eğmekten başka ne gelir elimizden? Yavaş yavaş temizlenerek hayat normale döner inşallah. Bu hükümet kuvvetli, hallederler. Yeter ki can sağlığı olsunö dedi. İşyeri sahibi Erhan Çatalbaş da, selin ardından zarar gören işyerine hala daha ulaşamadığını dile getirdi, “Sokağımızda kanal hala daha açılmadı. 4 gündür dükkânıma giremiyorum. Çalışıyorlar ama durum ortada. Dördüncü günde iş yerimizde ne kadar hasar olduğunu bile bilmiyoruz. Dükkân su ve çamur içinde. Ne varsa gitti. Mağduruzö diyerek yardım edilmesini istedi.

DERE YATAKLARI DARALTILDI İDDİASI

Mustafa Sağlam da, dere yataklarının daraltılmasının faciaya neden olduğunu ileri sürdü, “Eski belediye başkanlarından hiç birine hakkımı helal etmiyorum. İlçede dere yatakları çevresine kim ruhsat verdi? Bu dere yatağının yeri nasıl değiştirildi de çarşının içine girmesine kim izin verdi? 4-5 metrelik genişliği olan dere yatakları 2 metreye kadar düştü. Bu nasıl iştir? Bunlar lütfen araştırılsın. Burada parmağı olan herkes suçludurö diye konuştu.