Gündem Selek Türkiye’ye dönebilir

Selek Türkiye’ye dönebilir

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin yargılanan Pınar Selek hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı...

Selek Türkiye’ye dönebilir

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı davasından yeniden yargılanan sosyolog Pınar Selek hakkındaki yakalama kararını dün kaldırdı. Mahkeme ayrıca, usul ve yasaya uygun olduğunu belirttiği Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi.
Sosyolog Pınar Selek’in, Mısır Çarşısı davasından üç kez beraat etmesine rağmen yeniden yargılandığı davaya dün İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, sanatçı Nur Sürer, Prof. Büşra Ersanlı gibi isimlerin yanısıra, yurtdışından çok sayıda gözlemci katıldı. Duruşmada söz alan Selek’in avukatlarından Ayhan Erdoğan, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasını ve yakalama kararının kaldırılmasını talep ederek, “Yakalama kararı çıkarılması siyasi bir karardır” dedi. Erdoğan, bu ifadesinin ardından mahkeme heyetine, “Belgelerin incelenmesi sonucunda müvekkiliniz ile ilgili bilgilerin İnterpol kurallarına uygun olmayacağı değerlendirildi” ifadelerinin yer aldığı, İnterpol’den gelen cevabı sundu. Mahkeme heyeti ara kararında, savcılığa mütalaasını hazırlaması için süre verilmesine ve usul ile yasaya uygun olduğunu belirttiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Selek hakkında verilen müebbet hapis cezasını bozmasına ilişkin kararına uyulmasına hükmetti.
Mahkeme ayrıca, suçun vasıf ve mahiyeti, Yargıtay bozma ilamı ve mevcut delil durumunu göz önünde bulundurarak, Selek hakkında çıkarılan yakalama emrini kaldırdı. Mahkeme salonunda bulunanlar, emrin kaldırılmasını alkışla karşıladı.

Haberin Devamı

‘Mani yok’
Selek’in aynı zamanda avukatı da olan babası Alp Selek, kararın ardından yaptığı açıklamada, yakalama emrinin kaldırılmasının ardından Selek’in Türkiye’ye gelip gelmeyeceğinin sorulmasu üzerine, kızının Fransa’da doktorasına devam ettiğini hatırlatarak, “Onlara devam etmek durumunda. Biterse gelir, bir mani yok” dedi. Duruşma 5 Aralık’a ertelendi.