Gündem Selim Abi’nin klarneti sustu

Selim Abi’nin klarneti sustu

11.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müzik dünyasının ‘Selim Abi’si, klarnetin yayılmasındaki en önemli isim Selim Sesler, önceki gece 57 yaşında kalbine yenik düştü. Memleketi Keşan’da toprağa verilen Sesler, ‘Yaşayan en iyi klarnetçi’ olarak anılıyordu...

Selim Abi’nin klarneti sustu

“Klarnetim benim her şeyim,” diyen Roman asıllı müzisyen Selim Sesler’i önceki gün 57 yaşında kaybettik. Uzun bir süredir, çeşitli hastalıklarla mücadele eden Selim Sesler, tedavi görmekte olduğu hastanede kalbine yenik düştü. Evli ve 3 çocuk babası olan Selim Sesler, dün öğle vaktinde Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan İki Minareli Çarşı Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Enez Yolu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Müziğe 14 yaşında başladı
Edirne’de Keşan’da Yunanistan’dan zurnacı müzisyen bir ailenin oğlu olarak doğan Selim Sesler önce zurnada sonra da klarnette ustalaştı. 14 yaşında Keşan’da düğünlerde klarnet çalan Selim Sesler, askerden sonra memleketi Keşan’ı bırakıp İstanbul’a göç etti. 1980’li yıllarda Ferhan Şensoy’un müzikallerinden, İstanbul’un restoranlarına, fasıl heyetlerine pek çok farklı yerde klarnet çaldı. 1998’de Kanadalı müzisyen Brenna MacCrimmon ile yaptığı ‘Karşılama’ albümü ve sonrasında katıldığı Kanada turnesiyle tanındı. Fatih Akın’ın ‘Duvara Karşı’ ve ‘Köprüyü Geçmek’ filmlerinde müzikleriyle yer aldı.


Geçtiğimiz yıllarda dostları müzisyenler ona destek için dayanışma konserleri düzenlediler. Türkiye’de ve dünyada Roman müziğinin en önemli temsilcilerinden biri oldu. Hayatı boyunca Selim Sesler’den ‘yaşayan en iyi klarnetçi’ diye bahsedildi. Selim Sesler kalp nakli beklediği dönemde verdiği bir röportajında, “Bir an önce Allahımdan diliyorum naklim gerçekleşsin. Bir an önce halkıma hizmet edeyim tekrar. İşimize dönelim. Çalalım, söyleyelim,” demişti.

Haberin Devamı

‘Hepimizin abisiydi’
Alper Bakıner (Luxus grubu solisti): “Hepimizin başı sağ olsun. Türkiye’de klarnetin yayılmasında en etkin olmuş kişiydi Selim Sesler. Müzikte başka yolların keşfedilmesine yol açmıştır. Luxus grubunun da abisidir, aslında herkesin abisidir. Bu rahatsızlığı ortaya çıkana kadar da devam etti çalmaya.”

‘Sadece müzik yaptı’
Naim Dilmener (Müzik yazarı): “Nev-i şahsına münhasır bir müzisyendi. Geçmişten gelen müziğe kıymet veren müzisyenlerdendi. Müzik dışı yollara hiç sapmadı. Para pulun peşine hiç düşmedi. Son güne kadar da öyle, sadece müzik yaptı. Giderek azalan müzisyenlerdendi. Müzik dünyasının kurumaya devam edişini gösteriyor gidişi.”

‘Çok arayacağız’
Aslı Doğan (Kolektif İstanbul grubu solisti): Kolektif İstanbul grubumuzun ilk gününden bu yana hatta grup kurulmadan önceden beri yanımızda oldu Selim Abi. Sadece Türkiye’de değil dünyada da klarnetin en önemli isimlerindendir. Bir dönemin sonudur onun vefatı. Çok iyi klarnetçiler var elbette ama o bir tarzın son temsilcisiydi. Özlememek mümkün değil, çok arayacağız Selim Abi’yi.”