Gündem Selim Turan’ın büyük yalnızlığı

Selim Turan’ın büyük yalnızlığı

30.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğu ve Batı kültürlerini sentezleyerek eserler üreten ressam ve heykeltıraş Selim Turan’ın ‘Tez-Antitez-Sentez’ sergisi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) bugün açıldı.

Selim Turan’ın büyük yalnızlığı

Sabancı Holding’in katkıları ve İstanbul Üniversitesi’nin işbirliği ile açılan serginin küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez üstlendi. Eserlerin büyük bir kısmı, sanatçının eşi Şahika Turan tarafından 2003’te İstanbul Üniversitesi’ne bağışlanan Selim Turan Koleksiyonu’ndan seçildi.

Bölüm başlıkları, sanatçının etkilendiği ‘Mantıku’t Tayr’ kitabından alıntılarla adlandırılan sergi, Turan hakkında gerçekleştirilen en kapsamlı sergi olarak nitelendiriliyor. Sergide, Turan’la aynı zamanlarda Paris’te üreten Fahrelnissa Zeid, Mübin Orhon, İlhan Koman, Ferit İşcan, Nejad Devrim ve Hakkı Anlı’nın eserleri de yer alıyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer sergiyle ilgili olarak şöyle konuştu: “Ülkemizin en eski üniversitesi ve en genç üniversitelerinden birinin yaptığı işbirliğinden dolayı çok memnunuz. Bu sergi, Selim Turan’ın içinde büyüdüğü ortamı ve onun büyük yalnızlığını içinde bulunduruyor.”

Haberin Devamı

Doğu ve Batı figürleri üzerine

Küratörü Necmi Sönmez’in kararıyla ‘Tez-Antitez-Sentez’ adını alan sergi, aynı zamanda Sönmez’in Feyhaman Duran ile ilgili olarak yazdığı kitabın da başlığı. ‘Tez’, sanatçının ‘modern olmak’ temasıyla ürettiği, somut içerikli eserlerini anlatmak için kullanılırken ‘Antitez’, Turan’ın Paris’te yaşadığı dönemde “Her tezin bir antitezi olmalı” düşüncesinden yola çıkarak ürettiği soyut eserlerini anlatıyor. ‘Sentez’ ise sanatçının Doğu ve Batı figürlerin bir arada kullanarak ürettiği hareketli heykellerini anlatlıyor. SSM’de ocak ayında açılan ‘Feyhaman Duran’ sergisine paralel olarak açılan ‘Tez-Antitez-Sentez’ 13 Ağustos’a dek SSM’de görülebilir.