Edirne Selimiye Bilimsel Ve Teknik Anlamda Korunacak

Selimiye Bilimsel Ve Teknik Anlamda Korunacak

12.10.2017 - 15:23 | Son Güncellenme:

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: "Selimiye tarihi mirasımız ama biz mirasçı değiliz, gelecek nesillere karşı emanetçiyiz"

Selimiye Bilimsel Ve Teknik Anlamda Korunacak

EDİRNE (AA) - Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan "Selimiye tarihi mirasımız ama biz mirasçı değiliz, gelecek nesillere karşı emanetçiyiz" dedi.

Haberin Devamı

Başkan Gürkan, düzenlediği basın toplantısında, 16 Ekim Pazartesi saat 18.00'de Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında "UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri, Türkiye'deki Dünya Mirası Koruma Uygulamaları" konulu çok önemli bir panel düzenleneceğini belirtti.

Panele UNESCO Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay katılacağını ifade eden Gürkan, etkinlikte Selimiye'nin teknik ve bilimsel anlamda korunmasının masaya yatırılacağını anlattı.

Selimiye'yi ellerinden geldiği kadar korumaya çalıştıklarını anlatan Gürkan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz, kentimizin tacı, mücevheri olan Selimiye, 2011 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'nde. Tabiki Selimiye'nin listeye girmesiyle koruma kavramı daha da anlam kazandı. Daha önce Selimiye'yi korumuyormuyduk, elimizden geldiği kadar koruyorduk. Ama bu konuda çok başarılı olamadığımız da ortada. Tabiki burada öncelikle teknik insanların ve bilimin rehberliğine ihtiyacımız var. Biz kendi bilgilerimizle Selimiye'yi korumaya çalışıyoruz. Camimizi bilimsel bakış açısıyla destekleyerek korumayı adeta bir cam fanusun içine alarak ama dokunulmaz kılmayarak korumak istiyoruz. Çüncü Selimiye tarihi mirasımız ama biz mirasçı değiliz, gelecek nesillere karşı emanetçiyiz. Çünkü kendimizi mirasçı olarak görürsek o bilinçte hareket edersek, bir gün miras yedi oluruz ve batırrız, sermayeyi tüketiriz. O yüzde bu tarihi mirasımıza bir mirasçı olarak değil emanetçi olarak bakmalıyız."

Haberin Devamı

Toplantıya, Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, TMMOB Temsilcisi Nihat Çolak ve Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş da katılarak bir konuşma yaptı.