Ekonomi ‘Serbest tüketiciyi nasıl artırırız?’

‘Serbest tüketiciyi nasıl artırırız?’

19.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kolen Enerji Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, son 5 ayda yüzde 50’den fazla azalan serbest tüketici sayısının tekrar artan bir grafiğe dönüşmesi için tarifelerin piyasa gerçekleriyle örtüşmesi ve son kaynak limitinin düşmesi gerektiğini söyledi.

‘Serbest tüketiciyi nasıl artırırız’

Karayurt, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Elektrikte serbest tüketici abonesi son 5 ayda yüzde 50’den fazla azalarak 4.7 milyondan 2.2 milyona geriledi. Sanayi abonelerindeki düşüş ise yüzde 93’ler seviyesinde. Döviz kurundaki artış, yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizmasındaki YEKDEM maliyetini ciddi şekilde etkiledi. YEKDEM elektriğin maliyeti içindeki ikinci en büyük kalem olduğu için elektriğin maliyeti bundan çok ciddi etkilendi. Diğer taraftan elektriğin maliyeti son iki yıldır sürekli artıyor. Ancak tarifeler bu oranda düzenlenmedi. İki yıl neredeyse hiç zam gelmedi. Serbest tüketici sayısındaki ciddi gerilemenin en büyük nedeni bu. Bu geçici bir durum. Serbest tüketici sayısının tekrar artan bir grafiğe dönüşmesinin yolu tarifelerin piyasa gerçekleriyle örtüşmesi ve son kaynak limitinin düşmesinden geçiyor.”

Haberin Devamı

‘Serbest tüketiciyi nasıl artırırız’

Maliyet baskısı

Maliyetler nedeniyle tedarikçilerin abone çıkarmak zorunda kaldığını belirten Karayurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Piyasada görevli tedarikçiler de dahil yüzlerce tedarikçi var. Çok başarılı işler yapılmış. Serbest piyasa oluşmuş. Bu rekabet ortamı tüketici daha iyi fiyatla, daha iyi hizmet alsın diye oluşturulmuş. Siz hiçbiriyle anlaşamamışsanız alacağınız elektrik elbette piyasadan daha yüksek fiyatlı olmalı. Çünkü o tarife fiyatların tavanı. Yani en fazla bu fiyata satabilirsin. Tavan olması gereken fiyat maliyetin altında olur mu? Buradan baktığınızda serbest tüketici olanların aslında bir tarifeye bile ihtiyacı kalmıyor. Halihazırda serbest tüketici olamayanlar veya ben serbest tüketici olmak istemiyorum diyenler için otorite tarafından yapılmış bir tarife ihtiyacı doğuyor. Değilse böyle bir ihtiyaç da yok.”

‘Serbest tüketiciyi nasıl artırırız’

Doğru adımlar

Karayurt, şöyle devam etti:

“Bakın son kaynak tarifesinde demiştik ki kimse zaten son kaynak tarifesinden almayacak. Herkes bir tedarikçi ile anlaşıp, piyasa koşullarından kendileri için avantajlı olan ve iyi hizmet alacaklarına inandıkları yerden alacaklar. Nitekim öyle oldu. Burada son kaynak tarifesinin ne ve nasıl olduğu şimdi onları çok da ilgilendirmiyor. Son kaynak tarifesindeki limitte mümkün olan en seri şekilde düşmeli.

Haberin Devamı

Enerji konusunda son derece doğru adımlar atıldı. Yenilenebilir ve yerli kaynaklara verilen önemi hep birlikte görüyoruz. Bu konunun da ilk tarife döneminde düzene gireceğine inanıyorum. Değilse serbest tüketici sayısının yıllar öncesine geri dönmesini, bin bir emekle oluşan piyasaların durmasını kimse istemez.”

‘Serbest tüketiciyi nasıl artırırız’