Geri Dön
Serhat, San Marino'yu bu kez Eurovision finaline taşır mı?

Serhat, San Marino'yu bu kez Eurovision finaline taşır mı?

Eurovision'un son 10 yıldaki en enteresan ülkesi açık ara San Marino... Tarihlerinde ilk defa 2008 yılında yarışmaya katılan San Marino'nun, Türk şarkıcı Serhat Hacıpaşalıoğlu sevgisi de oldukça enteresan. Daha önce 2016'da yine San Marino adına Eurovision'a katılan Serhat, 3 yıl sonra bir kez daha San Marino'yu temsil edecek...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Valentina Monetta' formülü

Son 10 yılın en ilginç ülkesi olan San Marino'nun Serhat sevgisinden önce, Valentina Monetta'ya değinmek gerek. Eurovision hayranlarının bildiği gibi Valentina Monetta, San Marino'yu tam 4 kez temsil ettti. 2008 yılında Miodio ile yarı finalde sonuncu olan San Marino, alınan bu kötü derece yüzünden 3 yıl yarışmaya ara vermişti. 2011'de Senit'in 'Stand By' şarkısıyla yarışa döndü, 2012'de ise Valentina Monetta formülü için düğmeye bastı.

'3 yıllık kalkınma planı' gibi

Adeta '3 yıllık kalkınma planı' gibi Valentina Monetta'ya Eurovision görevi veren San Marino hepimizi şaşırttı. Monetta, 'Facebook' adlı korkunç şarkısıyla (onay alınmış versiyonuyla The Social Network Song), 2012 yılında yarı finalde 14'üncü oldu. Ertesi yıl İtalyanca 'Crisalide (Vola)' şarkısıyla herkese şaşkınlık yaşatan Monetta, yarı finalde 11'inci oldu ve finale kalmayı kıl payı kaçırarak hepimizi üzdü. Ancak kader, Valentina'ya 2014'te güldü, 'Maybe' adlı şarkıyla yarı finalde 40 puan toplayıp 10'uncu olarak finale kaldı. Monetta, 26 ülkenin yarıştığı finalde 24'üncü oldu.

Dans versiyonu bile kurtaramadı

2015'te Michele Perniola & Anita Simoncini düetiyle yarışan San Marino, 2016'da hepimizi şaşırtarak Serhat Hacıpaşalıoğlu adlı Türk müzisyenle yarışmaya karar verdi. 'I Didn't Know' adlı şarkı oldukça tipik -belki de sıkıcıydı- ve yarı finalde 68 puan toplayıp 12'nci oldu. Serhat, bu şarkıyı Eurovision sahnesinde görece daha başarılı dans versiyonuyla söylemesine rağmen yine de finale kalmayı başaramamıştı.

Serhat, San Marinoyu bu kez Eurovision finaline taşır mı

San Marino yine Serhat'ı seçti

2017'de bir kez daha Valentina Monetta'ya Eurovision görevi vermdi San Marino. Monetta'ya ABD'li şarkıcı Jimmie Wilson eşlik etti, ancak bünyesinde gereksiz coşku barındıran 'Spirit of the Night' şarkısı yarı finalde sonuncu olmaktan kurtulamadı. 2018'de de Jessika ve Jenifer Brening düeti büyük başarısızlık elde edince San Marino hakkında "Acaba Eurovision'a bir daha katılmayacaklar mı?" soruları sormaya başladık. Ancak hiç merak etmeyin, San Marino yoluna devam ediyor, hem de bir kez daha Serhat'la!

Muazzam bir 'takıntı'...

2019'da yarışmaya katılanlar arasında temsilcisini açıklayan ilk ülkelerden biri olan San Marino, kabul edin ya da etmeyin, gerek Valentina Monetta gerekse Serhat Hacıpaşalıoğlu olmak üzere enteresan bir obsesiflikte! Eurovision'da sürekli aynı kişiye 'temsil etme' görevi veren ülkelerin sayısı çok. Ancak hiçbir ülke bu 'tekrar'ı San Marino kadar yapmadı. Düşünün. 8 yıl içinde San Marino'yu 4 defa Valentina Monetta, 2 defa da Serhat Hacıpaşalıoğlu temsil ediyor. Muazzam bir 'takıntı' gerçekten.

Aslında finali kıl payı kaçırdı

Peki Serhat, San Marino'yu bu kez finale taşır mı? Fikir yürütmek için çok erken. Ancak 'I Didn't Know' şarkısıyla yerden yere vurulan ve yarı final sonuncusu olacağına kesin gözle bakılan Serhat, 12'nci olarak finali neredeyse kıl payı kaçırmıştı. Bu defa, 'I Didn't Know'dan daha iddialı bir şarkı ve performansla Eurovision sahnesine katılacağını hem düşünüyorum hem de umut ediyorum. Bir Türk'ün, San Marino'yu Eurovision'da 2 kez temsil etmesi fikrine de bayılıyorum.

1999'da Almanya'yı bir Türk grup temsil etti

Ancak yine üzerinde durmak istediğim bir konu var: "Keşke bu sahneleri, Türkiye, Eurovision'a katılırken görseydik" durumu... Evet, görmeliydik. Bir yandan Türkiye, Eurovision'da birincilik kovalarken, diğer yandan bir Türk şarkıcı da, atıyorum San Marino'yu ya da Azerbaycan'ı aynı anda temsil etmeliydi. Ki bu sahne yıllar önce 1999'da yaşandı. Şimdilerde Sıla'nın vokalisti olan Tuba Önal, 1999'da Almanya adına yarışarak Türkiye'yi temsil etti.

20 yıl sonra bir kez daha İsrail'de

İsrail'de düzenlenen yarışmada Almanya adına yarışan Grup Sürpriz, ismiyle müsemma bir halde sürpriz yapıp üçüncü olmuştu. Bu yıl yarışma yine İsrail'de düzenleniyor. Kim bilir belki de Serhat Hacıpaşaloğlu, daha önce sadece bir kez finale kalan San Marino'yu hem finale taşıyacak hem de derece elde edecek. Neden olmasın? 1-2 ay içinde şarkılar belli olduktan sonra şekillenmeye başlayacak Serhat'ın şansı. Bakalım neler olacak...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler