Sağlıklı Beslenme Serinleten şifalı bitki çayları

Serinleten şifalı bitki çayları

12.08.2015 - 15:00 | Son Güncellenme:

Yaz sıcaklarının etkisini iyice gösterdiği bugünlerde vatandaşların tercih ettiği, çeşitli tarifleri olan ve soğukta içilebilen bitki çayları hem sağlığa iyi geliyor hem de serinletiyor.

Serinleten şifalı bitki çayları

Bitkileri, cüzi bir miktara alınabilen çaylar, yaz aylarında da rağbet görüyor. Aktar Ali Atılkan, bu sıcaklarda herkesin evinde sağlıklı ve serinletici soğuk çaylar yapabileceğini belirterek, çeşitli tarifler verdi. Tarihi lezzet olan ünlü Osmanlı şerbetini herkesin evimizde yapabileceğimizi söyleyen Atılkan, “Osmanlı şerbetini kalıp halinde aktarlardan bulabilirsiniz. 200 gramı 7,5 lira ve yapılışı çok basit. Kaynayan suyun içine bir miktar Osmanlı şerbeti koyup demlemeye bırakıyorsunuz yaklaşık 10 dakika sonra içime hazır olan bu çayı dilerseniz dolapta soğutabilirsiniz. Faydaları vücut direncini yükseltir ve ferahlatır” dedi.

Haberin Devamı

NAR ÇİÇEĞİ C VİTAMİNİ DEPOSU

Atılkan, başka bir serinletici ve şifalı bitki olan nar çiçeğinin de su içine bir tatlı kaşığı atıp demlenebileceğini, isteğe bağlı olarak da kabuk tarçın ve iki üç adet karanfilin atılabileceğini ifade etti. Atılkan, “Narçiçeği C Vitamini deposudur. Ayrıca şekeri dengeleyici özelliği vardır” diye belirtti.

LAVANTA ÇAYINA BAŞKA BİR ŞEY EKLENMEMELİ

Başka bir lezzet olan lavanta çayının tarifini veren Atılkan, buna asla başka bir bitkinin eklenmemesi gerektiğini vurguladı. Atılkan, lavanta çayının demlenmesi ile ilgili ise şunları söyledi;

“Bir cezve sıcak suya bir tatlı kaşığı lavanta koyuyoruz, 5 dakika bekleyip dilersek buzdolabında soğutup içebiliyoruz. Rahatlatma özelliğine sahip olan bu çay özellikle karaciğer yağlanmasına çok iyi geliyor.”

Yazarlar