Gündem Setlerde can güvenliği yok

Setlerde can güvenliği yok

04.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Konya’da çekilen bir dizinin setinde çocuk oyuncunun yanarak ağır yaralanmasına Oyuncular Sendikası sert tepki gösterdi: “Setlerde can güvenliği yok sayılıyor. 8 saat çalışılması gerekirken 15 saat çalışılıyor”

Setlerde can güvenliği yok

Konya’da çekilen ‘Bir Hadis Bir Film’ dizisinin 1 Mayıs günü gerçekleşen setinde, çocuk oyunculardan M.Ç. ağır yaralandı. Çekim için kullanılan meşalelerin yol açtığı yangında vücudunun yüzde 84’ünün yandığı öğrenilen 10 yaşlarındaki küçük çocuk, Ankara’da tedavi altına alındı. Yangının 20.30 sıralarında yaşandığı belirtilirken, M.Ç.’ye müdahale eden bir oyuncunun da alevlerin etkisiyle yaralandığı öğrenildi. Filhakika Yapım tarafından çekilen dizinin setindeki yangına ilişkin dün Oyuncular Sendikası’nın Şişli’de binasında açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Sendika Başkanı Demet Akbağ, olayda İş Kanunu ve işgüvenliği önlemlerinin ihlal edildiğini söyledi. İş Kanuna göre setlerde günlük ortalama 8 saat çalışılması gerektiğini ancak bu sürenin 15 saat olarak uygulandığını kaydeden Akbağ, “Tehlikeli sınıfta yer alan sette yeterli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı açıktır. Bu vahim olay bunu açıkça gösteriyor. İşin sorumlularının çelişkili açıklamaları dolayısıyla doğru bilgiye ulaşmak iyice zorlaşmakta. Sorumlu firma olan Filhakika Yapım’ın derhal çocuğun ve figüranın sağlık durumu hakkında bilgi vermesini ve yaşanan kazaya ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Büyük ihmal var’

Akbağ şöyle devam etti:

“Setler ‘Tehlikeli’ işyerleridir. Yetişkinler için bile ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce iş kazasının yaşandığı setlerde, hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı için tüm çalışanların ve çocukların can güvenliği yok sayılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, setlerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerini almayan işverenlere ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulamalıdır. Bizler setlerin ne kadar tehlikeli olduğunu sürekli dile getiriyorken, bu gibi iş kazalarının yaşanmaya devam etmesini kabul edemiyoruz. Bu durum sektörde çok ciddi denetim ve yaptırım eksiği olduğunu ortaya koymaktadır. Setlerde hemen her gün çalışan binlerce emekçinin can güvenliği yok sayılıyor, setlerde çok ciddi iş kazaları yaşanıyor, yaşanan iş kazalarının büyük çoğunluğu uzun saatler çalışılmasından kaynaklanıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerinin göz ardı edilmesinden, oyuncuların ve kamera arkası ekiplerin günde ortalama 15 saat çalıştırıldığı bu insanlık dışı çalışma koşullarının son bulmasını istiyoruz.”